5 ting, du skal vide, før du køber en stegepande

Det kan være en videnskab at finde den rigtige stegepande. Nogle stegepander er i støbejern, og andre med non-stick-belægning. Nogle stegepander tåler at komme i ovnen, og andre skal smøres med olie efter brug. Samvirke giver dig 5 gode råd til, hvad du skal vide, inden du køber en stegepande
Stegepande med broccoli i hånd

Rengør stegepanden rigtigt

De fleste stegepander skal vaskes i varmt vand og opvaskemiddel med en børste eller svamp. Særligt stegepander med non-stick-belægning skal vaskes med opvaskemiddel, så alle madrester fjernes. Ellers risikerer skidtet at forringe non-stick-effekten. Jern- og støbejernspander tåler derimod kun varmt vand og skal smøres med olie efter brug. 

Hvor stor skal stegepanden være? 

Stepandens størrelse varerier fra 20 til 32 cm i diameter. En stor stegepande med en diameter på 28-32 cm er ofte tung, men har en høj kapacitet. En lille stegepande med en diameter på 20-24 cm vejer mindre, er mere håndterbar og er hurtigere varm. Til gengæld kan den lille stegepande ikke rumme så meget. En stegepande med en diameter på 26-28 cm passer i de fleste sammenhænge og er en god løsning, hvis man ønsker kun at have 1 stegepande i køkkenet. 

 

Pas på varme og kulde

Opvarm din pande langsomt på lav eller middel varme, så du undgår at brænde belægning af eller misforme stegepanden. Ryger fedtstoffet, er det et tegn på, at stegepanden er for varm. Lad stegepanden køle af efter brug, og undgå at hælde koldt vand på den varme pande. Hælder du koldt vand på en varm stegepande, risikerer panden at bøje. 

Skal stegepanden passe til induktion? 

De fleste nyere stegepander kan bruges til alle typer kogeplader, men induktionskogeplader kan kun fungere med stegepander beregnet til induktion. Induktionskogepladen varmer op ved hjælp af magnetspoler, og stegepanden skal have en magnetisk bund for at aktivere kogepladen. Det står markeret på pandens indpakning, om den er beregnet til induktion. 

Skal stegepanden kunne gå i ovnen? 

Nogle stegepander tåler temperaturer op til ca. 250 grader og kan gå i ovnen. En ovnfast stegepande kan bruges til bagning, tilberedning af kød og opvarmning af madretter. Håndtaget på en ovnfast stegepande er ofte lavet i stål eller støbejern eller aftagelig. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Undgå stegepander med fluorstoffer

Nogle stegepander med non-stick-belægning indeholder fluorstoffer, der belaster miljøet. Køb en stegepande med keramisk overfladecoating for at undgå stegepander med fluorstoffer. 

Hvilken type stegepande har du brug for? 

Jernpande: Tåler høj varme. God til stegning af kød og grøntsager. Skal vaskes med varmt vand og smøres med olie efter brug. Lang holdbarhed ved rette behandling. 

Støbejernspande: Tung og lang tid om at blive varm. Til gengæld holder panden på varmen i lang tid. Giver kød en god stegeskorpe. Skal vaskes med varmt vand og smøres med olie efter brug. Lang holdbarhed ved rette behandling. 

Non-stick-pande: Tåler ikke høj varme og metalredskaber under madlavningen. Kræver intet fedtstof og er god til tilberedning under lav eller middel varme. Skal vaskes med varmt vand og opvaskemiddel. 

Grillpande: Har riller i belægningen, som giver de færdigstegte grøntsager og kød grillriller. Fås med og uden non-stick-belægning. 

Sauterpande: Har høje kanter og et større rumfang end en almindelig stegepande. God til wok- og simreretter. Fås med låg, så man undgår stænk fra panden under madlavning. 

 

Skal stegepanden kunne maskinopvaskes? 

Nogle stegepander tåler maskinopvask, mens andre kun må vaskes op i hånden. Selvom stegepanden tåler maskinopvask, forkortes stegepandens levetid oftest, når den kommer i maskinen. Særligt pander med non-stick-belægning har bedst af at blive vasket op i hånden. 

Kilder: Forbrugerrådet Tænk, Scanpan, H W Larsen, Kitchenone, Forbrugsguiden.