10 traditioner ved brylluppet

Bryllupstraditioner findes i hobetal. Her har du 10 af de mest brugte, som kan være hyggelige at huske, når du selv skal giftes. Husk saksen, så du som gæst er klar til at klippe strømper og slør.
Strømper klippes efter brudevals

Slutningen af brudevalsen ender i Danmark med, at manden får klippet sine strømper. De ituklippede strømper er en slags prøve i husflid, idet den nygifte kvinde skal bevise, at hun kan stoppe sin mands strømper.

1) Noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt (og en mønt)

Traditionen siger, at bruden skal bære noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt. Det vil give lykke i hendes ægteskab. 

Traditionen stammer fra et gammel engelsk rim: "Something Old, Something New, Something Borrowed, Something Blue, A Sixpence in your Shoe". 

Det med at komme en mønt i skoen er stadigvæk en tradition i England.

2) Kaste ris

Når risene regner ned over brudeparret, idet de forlader kirken, er det en gammel tradition, der holdes i hævd. Risene er symbol på frugtbarhed og viser, at man håber, parret snart vil være med barn. Tidligere kastede man korn over brudeparret.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

3) Kyssene regner over brudgom og brud

Når bruden forlader sin plads ved højbordet, er det en tradition, at kvinderne i selskabet skynder sig op og kysser gommen. Forlader gommen sin plads, er det mændene i selskabet, der må kysse bruden på kinden. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

4 & 5) Kys under bordet

Der er tradition for, at brudeparret skal kysse hinanden under bordet, når gæsterne tramper i gulvet. Brudeparret skal stå på stolene og kysse, når gæsterne slår med bestikket i tallerknerne.

6) Brudevals

Brudevalsen skal danses, inden klokken slår midnat. Dansen stammer fra August Bournonvilles ballet ”Et folkesagn” fra 1854 med musik af Niels W. Gade. Gæsterne stiller sig i en rundkreds om det dansende brudepar og klapper. Langsomt gøres cirklen mindre.

7) Klippe strømperne

Efter brudevalsen løftes manden op, og tåen på hans strømpe klippes i stykker. Nu er han ikke længere på frierfødder og skal ikke gøre sine hoser grønne. De ituklippede strømper er også en slags prøve i husflid, idet den nygifte kvinde skal bevise, at hun kan stoppe sin mands strømper.

8) Klippe sløret 

Du er ikke længere en pige, når du har fået klippet dit slør. Du er nu officielt en kvinde, der har taget afsked med ungdommen.

9) Kaste brudebuketten

Efter brudevalsen er der tradition for, at bruden kaster brudebuketten ud til de ugifte kvinder. Den kvinde, der griber buketten, bliver snart gift. 

Ligeledes er der tradition for, at brudgommen tager strømpebåndet af bruden og kaster dette ud til de mandlige singler. At gribe strømpebåndet bringer lykke.

10) Bæres over dørtærsklen

Efter brudevalsen tager brudeparret skridtet ind i deres nye liv sammen. Grunden til, at manden skal bære sin brud ind i huset, er, at man i ældre tider troede, at dæmoner var særligt aktive og havde mest magt i livets overgange. Netop tærsklen til det nye hjem og den nye tilværelse blev regnet som særlig farlig, og derfor løfter brudgommen sin brud for at beskytte hende.