Andesteg i ovn
and

Må jeg genopvarme andestegen?

Er det en god ide at stege anden aftenen før, den skal spises, og kan resterne fra andestegen genopvarmes?

I mange familier er der and på menuen til jul. Men når der både skal dækkes bord, tilsmages sovs og nås til julegudstjeneste i kirken, kan tiden være knap. For at nå det hele på to do-listen og samtidig sikre den gode julestemning uden for meget stress og jag, kan du spare tid ved at stege andestegen dagen før. 

Her kommer to forslag til, hvordan du kan langtidsstege anden dagen inden, den skal serveres. Der er taget udgangspunkt i en and på 3200 gram. 

Første serveringsforslag 
Sæt ovnen på 175 grader. Gnid anden med salt og peber og fyld med æbler og svesker. Læg den i en bradepande med brystet nedad og sæt den i den opvarmede ovn. Vend den efter 20 min., hæld fedtet op i en skål og hæld vand i bradepanden.
Steg den ca. 45 min. pr. kg. Stik med en kødnål i låret for at se, om den er færdig. Kødsaften skal være klar. Efterbrun evt. ved 225 grader.

Andet serveringsforslag 
Forbered anden som ovenfor, sæt den i en kold ovn med brystet nedad og indstil ovnen på 100 grader. Vend den efter et par timer og behandl i øvrigt som ovenfor beskrevet. Et stegetermometer skal vise mindst 75 grader, målt i overlåret.
Når anden er lidt afkølet, skæres den ud. Klip evt. brystbenet af, og læg bryststykkerne herpå. Læg alle stykker i bradepanden eller i et ildfast fad, oven på svesker og æbler. De skal ligge helt tæt. Ved genopvarmning pensles overfladen med andefedt, og anden sættes i ovnen ved 225 grader netop så lang tid, som det tager at gennemvarme kød og fyld.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

And er julens favorit

77 procent af danskerne får typisk and den 24. december, mens 64 % får flæskesteg. Når det kommer til tilbehør, spiser mere end hver 8. brunede og/eller hvide kartofler, mens 63 % spiser lun rødkålssalat, og 63 % spiser chips til julemiddagen. 

Til dessert får 89 % risalamande. 

Kilde: Coop Analyse 

Nedkøl resterne hurtigt

Når menuen har såtet på andesteg, kan der nemt være rester tilovers fra det store fjerkræ. Når du gemmerne resterne, skal de nedkøles hurtigt: 

»Køl resterne hurtigt ned efter servering, opbevarer dem i køleskab og spiser dem indenfor et par dage. Resterne kan enten anvendes kolde eller genopvarmes, til de er gennemvarme,« siger Mia Irene Kristensen, der er lektor og kandidat i fødevarevidenskab på Københavns Professionshøjskole. Resterne fra andestegen er helt perfekt som fyld i forårsruller, nudelsalat, i biksemad, panangkarry og ramensuppe.

Artiklen er publiceret i 2018 og opdateret i 2025. 

Læs mere om