Sådan laver du nemt flæskesteg med sprød svær på grillen

Tag flæskestegen med ud til grillen. Samvirke viser dig de små tricks til at få sværen sprød og flæskestegen velsmagende.

Du bør grille stegen ved indirekte varme. Der skal altså ikke kul under flæskestegen men i kanterne af grillen.

Forberedelserne - kød og foliebakker

 

  • Beregn op til 400 gram kød til hver gæst, hvis det er et sultent herreselskab. Skal I have flere andre retter - eller er stegen til en almindelig aftensmad til familien, kan du sætte mængden ned til eksempelvis 200 gram. Spørg din slagter, hvis du er i tvivl om, hvor meget kød, du skal bruge.
  • Brug en svine- eller nakkekam. Rids sværene i det rå kød. Ridserne skal være med 0,5-1 centimeters mellemrum. Når du ridser, skal du kun ridse i fedtet – ikke ned i kødet.
  • Hav en foliebakke klar til grillen. Foliebakken skal stå under risten, hvor stegen er, når du steger. Flæskestegen drypper gerne olie og fedt, og fedtdråber i kullene kan medføre flammer og røg, når fedtet brændes af.

 

 

Stegetid for flæskestegen

 

  • Du bør beregne 30 minutters stegetid pr. kilo flæskesteg, uanset om du bruger gasgrill eller kuglegrill med kul/briketter. Vigtigst af alt er, at du steger til stegen har en middelvarme på 75 grader.
  • Når du tager stegen af grillen, bør du pakke kødet – og IKKE sværene – ind i stanniol og lade stegen hvile i 15 minutter. Så fordeler varmen sig bedst.

 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sprød svær på flæskestegen – sådan gør du på grillen

Når du ridser sværene er det vigtigt, at du ikke skærer ned i kødet. Skærer du ned i kødet, kommer der kødsaft under stegningen – og du kan glemme alt om knasende, sprøde svær. Husk: Du bør grille stegen ved indirekte varme. Der skal altså ikke kul under flæskestegen, men i kanterne af grillen. Husk låg på grillen!

Der findes flere forskellige tricks til at få sværene sprøde. Hvad du skal gøre, kan afhænge af, hvilken grill og hvilke grillkul, du bruger. Prøv dog altid følgende:

 

  • Gnid fint salt i sprækkerne på sværen
  • Steg stegen i 10 minutter på grillen. Sværene har nu åbnet sig, og du kan gnide lidt mere salt i sværene. Du bør bruge 5-7 gram salt pr. kilo kød.
  • Hæld lidt vand over flæskestegen med jævne mellemrum. Vandet skal gerne samles op i foliebakken, du har stillet under stegen.

 

 

Alternativet – steg flæskestegen omvendt

Har du problemer med at få sprøde svær, kan du grille flæskestegen med sværen nedad de første 5 til 10 minutter. Det rister sværen bedre.

Tips til flæskestegen:

 

  • Rul en »pølse« af stanniol i stegens længe. Læg den under stegens ene side, så stegen står lidt skævt. Det sikrer, at kødsaften løber fra stegen og ned i foliebakken, når du griller.
  • Brug eventuelt en stegerist til din grill. Så bliver stegen nemmere at få af grillen, når flæskestegen er færdig. 

 

Tippet til flæskesteg på grillen er baseret på egne erfaringer og inspiration fra weber.dk, grillopskrifter.dk og klinksgaard.dk