Redaktionen anbefaler
Tawny-portvinene bliver lysere med alderen. Tawny-portvinene er fadlagrede og kendes på en brunlig, nøddeagtig farve og en mere kompleks, karamelliseret smag sammenlignet med Ruby portvin
Selvom vi danskere drikker meget mere rødvin end portvin, begynder portvin at fylde mere og mere på de danske middagsborde. På 10 år – fra 2014 til 2024 – er den søde dessertvins andel af det samlede vinsalg tredoblet, så den nu udgør mere end 1,5 % af al den vin, danskerne drikker.
En tilbagevendende tradition i Coop er at udvælge årets juleportvin. Dette år er valget faldet på en Tawny 10 Year Old fra den traditionsrige producent Burmester. Årets portvin har noter af sveske, akaciehonning, nødder, kaffe og varme krydderier, hvilket
gør den ideel til ethvert julebord.
Coop er i øvrigt den kunde i verden, der lægger de største enkeltordrer i Duorodalen i Portugal, hvor portvin produceres.
… men der er ingen grund til at bunde. Selvom portvin som hovedregel skal drikkes kort tid efter åbning, er der forskel på, hvor lang tid den holder. Hvis ikke du har mange gæster eller er klar på portvin til aftenkaffen hver dag, skal du sigte efter typerne tawny eller colheita, der har en holdbarhed på et par uger efter åbning. Typerne ruby, late bottled vintage (LBV) og vintage skal helst drikkes inden for en uge.
… at for den bedste smagsoplevelse skal de forskellige typer portvin nydes ved forskellige temperaturer? Ruby og vintage er bedst ved 16-18 grader, tawny ved 12-14 grader, og den hvide og roséportvinen skal køles til 6-10 grader.
Portvin er en hedvinstype, der udelukkende fremstilles i Douro-dalen i Portugal. Vinen får sin karakteristiske sødme og fylde i fremstillingsprocessen, hvor gæringen stoppes tidligere end ved f.eks. rødvin. Dermed beholdes en større del af druens naturlige sukkerindhold. Gæringen stoppes med druesprit, hvilket skaber den højere alkoholprocent på 19-22 %, og alt efter portvinstypen lagres vinen derefter på fad i kortere eller længere tid.