Hvordan får jeg den bedste smag ud af min kaffe?

Kaffebrygning er en kunst, og det gælder, uanset om du bruger malet kaffe eller selv kværner bønnerne, inden du tilføjer varmt vand. Her giver BKI 6 gode råd til, hvordan du sikrer en god kop kaffe, der har den rette temperatur og smag

Omhæld aldrig  kaffen 

Det kan være fristende at hælde kaffen fra posen over i en dåse eller bøtte, der pynter på køkkenbordet eller passer perfekt i køkkenskuffen. Men omhældning af kaffe er med til at forringe smagen, fordi der bliver tilført ilt til kaffen:

»Lige så snart man hælder kaffen fra den originale pose over i en anden holder, ilter man kaffen. Når kaffen bliver iltet, begynder den at miste aroma og smag.«

Når du køber kaffe i supermarkedet, er de brune bønner – både i malet og hel form – pakket i en lufttæt emballage. Du kan også støde på kaffe, der er vakuumpakket, og den lufttætte pakning er til for at sikre, at kaffen ikke bliver iltet, inden du skal bruge den.

Opbevar kaffen tørt, mørkt og gerne koldt 

I stedet for at omhælde kaffen til anden emballage skal du lade kaffen blive i dens originale emballage. For at beholde kaffens smag og aroma bedst muligt skal du i stedet lukke posen med en clips og komme posen med kaffe i en lufttæt beholder.

Lys og varme er også kaffens fjender, når det kommer til holdbarhed. Sørg for at sætte kaffen et mørkt sted og aldrig i nærheden af f.eks. ovnen eller radiatoren. En pose med kaffe skal typisk bruges inden for 2 uger for at give den optimale smag. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Brug den rigtige mængde kaffe 

Nogle kan lide, at man kan se bunden af koppen gennem kaffen, mens andre foretrækker kaffen kulsort. Spørger man Stine Hededal Mortensen, der er produktchef og en del af smagepanelet hos BKI Kaffe, er 7 gram kaffe den rette mængde for at udnytte kaffen bedst muligt: 

»Hvis man bruger 7 gram kaffe per kop, får man den optimale smag ud af kaffen.«

Temperaturen har betydning 

Kold kaffe er sjældent en lækker fornøjelse, medmindre der et tilføjet isterninger og måske en sjat mælk og sirup. I den anden ende af skalaen er den skoldhede kaffe, man nemt kan brænde tungen på. Men hvad er egentlig den optimale temperatur? Ifølge BKI er det mellem 94 og 96 grader afhængigt af smag og brygningsmetode.

Er vandet for varmt, risikerer kaffen at smage besk, og er vandet for koldt, bliver aroma og smag ikke udtrukket af kaffen, og indholdet i koppen risikerer at blive en smagløs fornøjelse. Kaffen skal brygges ved 92-96 grader og nydes ved 80. Nogle kaffer gør sig endda bedst ved 55 grader.

Skyl filteret til filterkaffen 

Laver du filterkaffe, kan du med fordel lade vand løbe gennem filteret, inden du fylder det med kaffe. »Filteret er lavet af papir, og når du har vædet filteret med vand, så fjerner du eventuel papirsmag,« siger Stine Hededal Mortensen.

Rengør kaffemaskinen

For mange danskere er kaffe en tro følgesvend til både hverdag og weekend. Er du typen, som drikker meget kaffe hjemme på matriklen, skal du sørge for at rengøre kaffemaskinen jævnligt. Kalk og gammelt kaffegrums kan nemlig påvirke kaffesmagen til det negative. 

Læs mere om