Hvorfor smager frysetørret kaffe ikke bedre?
Jeg har prøvet flere typer frysetørret kaffe, men har ikke fundet nogen af dem nær så gode, som når man brygger kaffe på maskinen. Hvorfor?
C. Pedersen, Odense
Svar fra Leif Skibsted
Frysetørret kaffe fremstilles med en højere udnyttelse af kaffebønnerne, end den man typisk opnår ved traditionel kaffebrygning.
Typisk udtrækkes 30 procent af kaffens tørstof til fremstilling af pulverkaffe, mens mindre end 20 procent udtrækkes ved normal kaffebrygning.
Smag og aroma er derfor fortyndet i pulverkaffe sammenlignet med kaffe til traditionel brygning.
Ristningen af kaffe til pulverkaffe sker også ved en højere temperatur og en kraftigere luftstrøm, end der anvendes til almindelig kaffe. Det forringer smag og aroma, men er mere effektivt.
Det er altså ikke selve frysetørringen, der forringer smag og aroma.
Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.