Redaktionen anbefaler
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/2024-07/FDB-M%C3%B8bler---forskellige-stol.jpg.jpeg?itok=PDm__kuP)
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/2020-06/Danmark-Dejligst.jpg.jpeg?itok=aWDFxZ73)
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/2017-05/maskulin_oel-is_med_karamelliserede_valnoedder_2.jpg.jpeg?itok=9OCTWKod)
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/2020-06/Kronhjort_0.jpg.jpeg?itok=jJ_eY3CT)
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/migrated/12/1280frisko.png.jpeg?itok=nhM6nUW_)
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/migrated/en/engangsgrillen1280.png.jpeg?itok=SmECdd56)
Jeg er begyndt at drikke kaffe fra stempelkande og er stødt på begrebet cafestol, som skulle udvikles ved stempelkaffe. Hvad er det?
Lasse Nutzhorn, Odense
Kaffebønner indeholder to kolesterol-lignende stoffer, der overføres til den tilberedte drik. Stofferne hedder cafestol og kahweol.
Ved kaffebrygning bliver disse stoffer tilbageholdt af papirfiltre, men ikke af metalnet som i stempelkaffe.
Stempelkaffe indeholder derfor i modsætning til filterkaffe disse stoffer, der for nogle kan have negative helbredseffekter.
Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10