Redaktionen anbefaler






På gårdspladsen ved Farsø i Himmerland - omgivet af 435 hektar kløvermarker, kartofler og kvæg - står Torben Wetche og smiler skævt, mens han skubber døren til malkestalden op. Her på gården Hvanstrup bor han med sin kone, deres seks ansatte, et par hunde og 120 malkekøer, der spiser 100 procent grønt året rundt.
"Det handler om at leve i, med og af naturen - og ikke imod den," siger Torsten, mens han sætter gummistøvlerne i det våde græs - og kursen mod køernes hjemmebane. Siden 2017 har Torsten produceret græsmælk - en sjældenhed i Danmark, men hverdag i lande som Irland, USA og New Zealand. Herhjemme er han blot en af tre landmænd, der leverer mælk fra køer, som udelukkende lever af græs, til Thise Mejeri.
"Jeg sad derinde på Landbohøjskolen i København og tænkte: 'Der må være en bedre måde. Hvorfor proppe køer med kraftfoder, når de er skabt til græs,?'" fortæller Torsten, som også har studeret jordbundskemi i England - græsmælkens hjemland. Han havde egentlig overvejet at forsøge at blive forsker. I stedet blev han 5. generation på familiens gård, som hans tipoldefar købte tilbage i 1961. I dag står han op klokken fire hver morgen og arbejder, til solen går ned - og lidt til.
"Det er det spontane, jeg elsker. Jeg kan ikke sige ja til kaffe om 14 dage. Måske skal en ko kælve. Måske regner det. Måske sker der noget på gården, som haster og kræver min fulde opmærksomhed," siger han og trækker på skuldrene.
"Sådan er livet med 120 græselskende damer."
Torsten Wetche værner om sine græskøer.
Torstens køer lever på rotation. De bliver malket to gange om dagen, klokken 04 og igen klokken 15, og får derefter adgang til nyt, frisk græs. Om vinteren får de hø og ensilage - stadig 100 procent græs, bare i tørret og fermenteret form.
"De tygger drøv, spiser græs og leverer mælk. Uden kemi og uden soja. Det er i virkeligheden ret simpelt," siger han.
Simpelt, men effektivt. Gården leverer årligt cirka 500.000 liter græsmælk til Thise Mejeri, hvor mælken bliver tappet og sendt videre til Coop-butikker landet over. Fra mark til mælkekarton via køer med krølle på halen og smil i øjnene.
"Jeg kan se på en ko, om hun har det godt. Det sidder i øjnene, i kroppen, i energien. Hvis hun virker tilfreds, så er jeg det også. Når man går op og ned ad dem hele dagen, bliver man hurtigt bevidst om deres ve og vel."
Gården har været økologisk siden 1998, men for Torsten er det mere end bare et mærkat. Det er et ansvar.
"Jeg ser mit landbrug som natur. Ikke bare noget, vi udnytter. Naturen skal have lov til at trække vejret," siger han og bevæger blikket mod kløvermarkerne, hvor en flok køer græsser med solen i ryggen. Han peger ned mod den fugtige jord.
"Der er ingen grund til at fodre køer med mad, vi selv kunne spise. Det giver ikke mening - hverken for klimaet eller for koen."
Ved første slurk smager græsmælk måske som mælk, du kender. Men forskellen mærkes – både i mavefornemmelse og samvittighed. For bag hver liter står ikke bare en ko, men også en hel filosofi om balance mellem dyr, jord og menneske.
“Græsmælk er egentlig bare mælk, der er ærlig,” siger Torsten. “Det er lavet, som naturen havde tænkt det – med ro, respekt og rigeligt græs.”