Hvordan bruger man Non-oxal?
Min mor lærte mig, at man skal bruge Non-oxal ved tilberedning af spinat, fordi kroppen bedre kan udnytte næringsstofferne i spinaten. Er det stadig god latin? Eller er det forældet viden. Hvordan praktiseres det, hvis spinatbladene kommes i salater?
Ebbe Ravnsted
Svar fra Leif Skibsted
Efter tilsætning af Non-oxal bliver den giftige oxalsyre utilgængelig i tilberedte bladgrøntsager som spinat, fordi oxalsyre bliver til det uopløselige calciumoxalat, der ikke kan fordøjes. Non-oxal og lignende produkter fremmer dog ikke generelt udnyttelse af næringsstoffer fra grøntsager. Man kan heller ikke anvende denne type produkter baseret på calciumklorid til at fjerne oxalsyre fra rå spinat, skovsyre og havesyre til brug i salatskålen, da calcium, der er det aktive indholdsstof, skal trænge ind i plantevævet. Har man øget risiko for nyresten, bør man også undgå rå spinat, skovsyre og havesyre i kosten, da oxalsyre hos nogle fremmer dannelsen af calciumoxalat som nyresten. Det meste oxalsyre kan dog fjernes fra spinat og lignende bladgrøntsager ved dampning eller endnu bedre ved kogning, hvor bladgrøntsagerne straks fjernes fra kogevandet med dets indhold af opløst oxalsyre. Oxalsyre er skadeligt på grund af syrevirkningen fra den halvstærke syre, og man kan ligefrem føle ætsningen på tænderne med tungen, når man spiser blade af skovsyre eller rå spinat. Oxalsyre er også skadeligt, fordi det gør kostens calcium utilgængeligt ved at udfælde det uopløselige calciumoxalat. Den sidste effekt er dog af mindre betydning for en almindelig varieret kost.
Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.