Er bagepapiret uproblematisk?
Jeg vil gerne høre til bagepapirs eventuelle indflydelse på vores sundhed. Hvad indeholder papiret egentlig? Er det ufarligt at benytte? Et stort antal opskrifter henviser til bagepapiret, som gør ‘alting meget lettere’. Men er det helt o.k.?
Ida Hamre
Svar fra
Normal anvendelse af bagepapir udgør ingen sundhedsrisiko. Bagepapir er gjort afvisende over for fedt og vand med silikone. Bagepapir kan anvendes op til en ovntemperatur på 220 C. Man bør dog undgå, at bagepapir mørkfarves kraftigt eller ligefrem brænder ved kontakt med ovnens varmelegemer. Mørkfarvning af bagepapir skyldes nedbrydningsprodukter af papirmassens cellulose. Da papirmassen ikke længere er bleget med klor, dannes der ikke giftigt dioxin ved denne nedbrydning. Silikone er biologisk inaktivt og bliver anvendt i plastikkirurgi. Silikone nedbrydes først ved meget højere temperaturer og bliver da til oxidationsprodukter, der ligner sand. Bagepapir indeholder ikke perfluorerede stoffer, også kaldet PFAS, der også kan gøre papir og pap afvisende over for vand og fedt. Der er stigende bekymring omkring forureninger i naturen med PFAS og ophobning af PFAS i kroppen fra kosten. Coop udfasede allerede i 2015 PFAS fra alle materialer, der er i kontakt med fødevarer, og også fra kosmetik, i egne varemærker.
Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.