Må jeg koge kartofler og edamamebønner sammen?
Jeg har et par gange brugt at smide en håndfuld frosne edamamebønner ned til kartoflerne, når de er ved at være færdigkogte. Kogevandet kasseres jo, men er det sikkert nok at spise kartoflerne, eller kan de have trukket noget uheldigt fra bønnebælgene, så at jeg måske lige bør give kartoflerne et hurtigt skyl med rent vand efter denne samkogning, hvis det vil hjælpe?
Sussanne Nielsen
Svar fra Leif Skibsted
Bønner indeholder lektiner i varierende mængde. Lektiner er planteproteiner, der sammenhæfter celler i tarmvæggen ved at binde sig til cellevæggens sukkerarter og dermed skabe fordøjelsesbesvær. Frosne edamamebønner er umodne sojabønner og indeholder som andre sojabønner kun lektiner i små mængder. Frosne edamamebønner er blancherede, men bør altid koges kortvarigt. Edamamebønner behøver derimod ikke iblødsætning for at nedbryde lektinerne. Edamamebønner kan anvendes i sammenkogte retter eller som beskrevet koges sammen med kartofler eller andre grøntsager. De kogte kartofler behøver ikke at blive skyllet, men undgå at bruge kogevandet til sovs eller suppe.
Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.