Hvad er sundest – slik eller chips?

Slik er ikke kun børnenes fredagsfornøjelse. Ifølge Statens Institut for Folkesundhed spiser flere end hver 10. voksne dansker slik eller chokolade mindst 5 gange om ugen. Men hvad nu, hvis man i stedet vælger chips – er det så sundere?

Det bedste råd er måske både kedeligt og forventeligt - hvis man endelig skal spise en lækker snack, er det meget bedre at tænke i tørret frugt, nødder og lidt mørk chokolade.

Både slik og chips er underlødige produkter

”Lad mig starte med at slå fast: at vælge mellem chips og slik er næsten som pest eller kolera. Det er ikke muligt at snakke om, hvad der er er sundest. Begge dele er underlødige produkter, som vi bør indtage så lidt af som muligt,” siger forskningsgruppeleder Morten Poulsen fra Fødevareinstituttet på DTU.

Men forskelle er der.

 

Facts

  • På en gennemsnitlig dag spiser 1 ud af 10 danske slik.
  • Kvinder spiser lidt mere end mænd.
  • Danskere under 35 år spiser 3 gange så meget slik, som danskere over 55 år.
  • Fredag og lørdag er de 2 største slik-dage. Der spiser vi 30 pct. mere slik, end søndag til torsdag.
  • På en gennemsnitlig dag spiser 1 ud af 17 danskere chips.
  • Kvinder og mænd spiser ca. lige meget.
  • Danskere under 35 år spiser 4 gange så meget chips, som danskere over 55 år.
  • Lørdag er den største chips dag. Der spiser vi næsten dobbelt så meget chips, som i hverdagene.
  • Fredag er den næststørste chipsdag.

Kilde: Coops Mad-O-meter

Hvad der er sundest, afhænger af den samlede kost

”Hvis man endelig skal sige, hvad der er det mindst slemme, kan man prøve at se på den samlede kost for den person, der skal spise det. Hvis man for eksempel ikke spiser meget sødt i dagligdagen, men får fedt nok, kan det være, at slik er det bedste i den situation. Det omvendte gælder så for den person, der spiser meget sukker og mindre fedt. I den situation ville det nok være bedre at vælge chips,” siger han.

Ikke alle naturprodukter er sunde

Nu ville nogle måske indvende, at kartofler trods alt er et naturprodukt og derfor er mindre underlødigt?

”Her skal man huske et par ting. For det første er mængden af kartofler i en pose chips ikke særlig stor, og for det andet har man tilført en hel del fedt og salt. Dertil kommer, at der på grund af de høje temperaturer, når kartoflerne bliver kogt i olien, kan dannes stoffer som for eksempel akrylamid, der er mistænkt for at være kræftfremkaldende. Men sukker er jo også et forarbejdet naturprodukt, og bare derfor kan man ikke gå ud fra, at det er sundt,” fortæller Morten Poulsen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det bedste råd er kedeligt og forventeligt: spis mørk chokolade, frugt og nødder

Han understreger, at der for de fleste mennesker kun er et lille ’råderum’ i deres kost til slik og chips.

”Det råderum er meget mindre, end de fleste tror. Så mit bedste råd er måske både kedeligt og forventeligt - men hvis man endelig skal spise en lækker snack, er det meget bedre at tænke i tørret frugt, nødder og lidt mørk chokolade. Her får man trods alt nogle fibre, mineraler og gavnlige fedtstoffer,” siger han.

 

 

Læs mere om