Er fredagsslik usundt?
Fredagsslik er en elsket tradition
Gulerødder og grovboller fra mandag til torsdag. Og så en slapper i sofaen med vingummi, skumfiduser, chokolade og lakridser om fredagen. Fredagsslik er en elsket og hyggelig tradition i mange børnefamilier.
Men er det skadeligt at udsætte kroppen for et ugentligt bombardement af tomme kalorier og tilsætningsstoffer?
”Umiddelbart nej. Faktisk er det et glimrende princip at kontrollere slikindtagelsen, så de søde sager kun ryger indenbords en enkelt dag om ugen,” pointerer Mads Fiil Hjorth, adjunkt og fedmeforsker på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.
Han tilføjer dog, at man også med fordel kan moderere slikspiseriet en smule om fredagen, så det samlede ugentlige indtag reduceres mest muligt.
Professor giver grønt lys for fredagsslik
”Det er vigtigt at begrænse den mængde sukker, børn får. Og det er en rigtig dårlig ide, hvis de får slik og sodavand dagligt,” siger Kim Fleischer Michaelsen, professor i børneernæring på Københavns Universitet og rådgiver for Sundhedsstyrelsen.
”Børn er generelt interesserede i slik og sukker, og hvis man er for restriktiv, kan det resultere i, at de bliver endnu mere interesserede i slik. Derfor er jeg imod nul sukker-politikker. Moderate mængder fredagsslik er en god måde at balancere det på. Det er ligesom meget andet inden for ernæring: Man skal ikke blive for rabiat eller hysterisk,” mener professoren.
Fredagsslik breder sig til flere af ugens dage
Problemet kan være, at fredagshyggen breder sig til resten af weekenden, og så er der 3 af ugens dage, hvor vi spiser usundt og er mindre fysisk aktive. Og det kan have konsekvenser for helbredet på længere sigt:
”I forbindelse med et andet studie tog vi blodprøver på en gruppe børn, og her så vi en tydelig afspejling af de usunde weekendvaner i blodprøverne om mandagen. Indholdet af insulin og fedtstoffer i blodet var cirka en tredjedel højere om mandagen og dalede så igen hen over ugen,” fortæller Mads Fiil Hjorth.
Pejlemærker for livsstilssygdomme
Indholdet af insulin og fedtstofferne triglycerid i blodet er pejlemærker for sundheden hos voksne og sandsynligvis også hos børn. Et højt indhold kan på langt sigt øge risikoen for at få diabetes og hjerte-kar-sygdomme.
”Så her taler vi altså om årtier, og jeg ser ingen grund til bekymring over fredagshyggen. Mine egne børn får også fredagsslik,” fortæller forskeren.
Så længe forældrene bestemmer …
Undersøgelser viser, at der er stor forskel på børns kost i hverdagen og i weekenden, så længe forældrene har indflydelse på, hvad der bliver serveret. Når børnene bliver ældre og mere selvstændige, er kontrasten mindre, og slik er sjældent kun en fredagsfornøjelse.