Kartoffelopskrifter: 10 gode måder at bruge kartoflerne på
Knuste, bagte kartofler
Kog og knus kartoflerne, før du bager dem, så får du en lækker og sprød version af ovnkartoflerne. Skrub godt og kog kartofler med skræl i 20 minutter.
De afkølede kartofler knuses let med en grydeske, så de bliver flade, men ikke falder fra hinanden. De pensles med olie, drysses med salt, og pyntes eventuelt med rosmarin.
De skal bages ved 220 grader varmluft i ca. en halv time
Hasselbackkartofler
Hasselbackkartofler hedder de berømte kartofler. Ikke hasselbagte kartofler, som de undertiden kaldes. Kartoflerne har deres navn fra den stockholmske restaurant Hasselbacken.
Kartofler skrælles, får skåret en skive af i bunden, så de kan ligge i et ovnfast fad uden at trille. Læg kartoflen på et skærebræt og brug en skarp kniv til at skære riller i overfladen med ½ centimeters mellemrum. Rillerne skal gå ¾ ned i kartoflen.
Pensl med smør, drys med salt, og sæt dem i ovnen en time på 180 grader varmluft. Pensl et par gange undervejs. Prøv også med små kartofler. De kan nøjes med 40 minutter i ovnen.
Pommes Anna
Osteelskere skal selvfølgelig tilberede kartoflerne med ost i for eksempel Pommes Anna. Skræl kartoflerne, og skær dem i tynde skiver med et mandolinjern eller en kartoffelskræller. Bland kartoflerne godt med smeltet smør for eksempel i en plastpose, så de er helt dækket af smør.
Læg dem i lag med revet ost i et ildfast fad eller en springform. Drys med salt og peber og bag dem i halvanden time ved 200 grader. Mærk med en kødnål, om de er klar. Kartoflerne kan også tilberedes uden ost og gemmes til dagen efter, hvor de nemt kan skæres i fine lagkagestykker.
Kartoffeltortilla
Spansk opfindelse, der spises morgen, middag og aften. Tænd ovnen på 180 grader. Steg 1 stort løg i skiver. Skær 800 gram skrubbede kartofler i tynde skiver og brug en springform, der er foret med bagepapir. Hæld halvdelen af kartoflerne i formen.
Fordel det stegte løg ovenpå og slut af med resten af kartoflerne. Sørg for, at kartoflerne ligger vandret og er jævnt fordelt. Pisk 6 æg med en gaffel, og hæld dem over kartoflerne. Bag tortillaen i 50 minutter. Tortillaen er fin i madpakken dagen efter.
Kartoffelmad
Klassikeren, der får dig til at koge ekstra kartofler til aftensmaden, så der er lidt til frokosten dagen efter. Kræver kun rugbrød, smør, salt og pynt efter smag. Mayonnaise, flagesalt, friskkværnet peber, krydderurter, radiser, agurk. Prøv også remoulade og ristede løg.
Råstegte kartofler
Intet er nemmere end at stege rå kartofler på panden. Skræl kartoflerne, og skær dem i mindre tern. Steg dem i smeltet smør på panden ved middel varme, og vend dem ofte, og krydr dem med salt. Tilsæt mere smør, hvis kartoflerne bliver tørre.
Kartoflerne er færdige, når de er sprøde udenpå og møre indeni. Smag efter. Det tager ca. 20 minutter at stege 400 gram kartofler.
Pizza med kartofler
Kartoffelpizza er en lækker og nem metode til at få brugt kartoflerne. Det vigtigste er bare, at kartoflerne er skåret tyndt på et mandolinjern og kun ligger i et lag, ellers kan det være svært at få dem møre. Lad dem eventuelt stå i koldt vand i 10 minutter, det trækker lidt af stivelsen ud. Brug ca. 400 gram kartofler til en pizza til 4 personer, og brug færdig pizzadej, hvis det skal være nemt og hurtigt.
Fordel kartoflerne på pizzadejen, skær 2 stk. mozzarellaost i skiver, og læg dem på kartoflerne. Dryp olievenolie over kartofler og ost, og bag pizzaen i 225 grader varmluft. Begynd at kigge efter 10 minutter. Kartoffelpizza smager også godt med små rosmarinkviste fordelt på toppen og dryppet med olie inden bagningen.
Klassisk bagt kartoffel
God til frokost eller som tilbehør til aftensmad. Kan spises med dip af cremefraiche og krydderurter eller bare med smør og salt. Skrub kartoflerne, giv dem et kryds, der går halvt ned i kartoflen.
Gnid smør og salt ned i krydset. Kartoflerne åbner sig i krydset, når de er klar. Pak endelig ikke kartoflerne ind i alufolie, så koger de i stedet for at bag, og får ikke den sprøde, bagte smag. Bagetid 1-1/2 time alt efter kartoflernes størrelse. 220 grader.
Flødekartofler
Festlige, folkelige og fornøjelige er flødekartoflerne, som aldrig går helt af mode. De er et hit til steg og klassisk hamburgerryg eller skinke bagt i ovn. Kartofler og løgskiver lægges lagvis i et ildfast fad, drysses med krydderier og overhældes med fløde.
Drys ost over til sidst og sæt fadet i ovnen på 200 grader i ca. 1 time. Hvis du koger kartoflerne i 10 minutter, før du bager dem, kan du forkorte bagetiden med 20 minutter.
Kold kartoffelsalat
Serveret med frikadeller til rejsegilde eller vejfest. En sommerret af dem, der gerne må spises af paptallerkener. Brug aspargeskartofler eller andre små kartofler. Kog og pil kartoflerne, og lad dem køle af. Skær dem i skiver. Bland en marinade af 4 dl tykmælk og 2 dl cremefraiche til 1 ½ kg kartofler.
Tilsæt et finthakket løg, 2 spsk. dijonsennep og klippet purløg eller dild.