Hvorfor dampes havregryn?

Havregryn dampes blandt andet for at inaktivere enzymer, der ellers kunne få havregrynene til at harskne.
?

På nogle havregrynsposer kan man læse, at havregrynene er dampede. Hvorfor damper man havregryn? Er det for at blødgøre dem?

Finn Nielsen, København Ø

Svar fra Coops Forbrugerservice

Havregryn er havrekerner, der er afskallede, varmbehandlede og valsede. Inden skallerne fjernes, dampbehandles havren for at inaktivere enzymer, der ellers vil gøre havres umættede fedtsyrer harske under opbevaring.

Efter afskalningen ristes havrekernerne af hensyn til havregrynenes smag. Inden havrekernerne kan valses flade, dampbehandles de igen for at gøre dem seje, så de ikke går i stykker under valsningen. Grove havregryn fremstilles ud fra hele kerner, der er valsede, mens kernerne til almindelige havregryn deles inden valsning.

Coops Forbrugerservice svarer på generelle henvendelser om Coops varer og indkøbsoplevelser i Coop. 

Læs mere om