Undgå at blive syg af julemaden
Husk at vaske hænder
Vask hænder ofte, når du tilbereder mad, og husk også at vaske skærebræt, knive og køkkenredskaber ofte. Brug ikke det samme skærebræt, når du tilbereder forskellige råvarer og retter. På den måde kan undgå at sprede bakterier via hænder og redskaber.
Hold rå og færdigtilberedte madvarer adskilt
Råvarer skal holdes adskilte fra den færdige mad. Reglen gælder ikke kun i julen, men kan altid sikre dig mod bakteriespredning. Vær især opmærksom på, at der ikke kommer kødsaft fra råt kød, rå fisk eller æg over på mad, der skal spises uden yderligere opvarmning. Du må altså ikke lade rå fars til frikadellerne komme i kontakt med de færdigstegte frikadeller.
Hold styr på temperaturen i køleskabet
Julen er et orgie i mad, så gem resterne i køleskabet, så er der mad til flere dage. Skal du nedkøle meget mad, så hold øje med temperaturen i køleskabet. Temperaturen i køleskabet stiger nemt, hvis du sætter store mængder varm mad ind. Husk: Det er vigtigt, at mad køles ned til 5 grader inden for 4 timer efter, den er tilberedt.
Ryd også op i køleskabet, så der er god plads til maden. Er køleskabet proppet, er det svært for luften at cirkulere, og dermed risikerer du, at temperaturen bliver for høj. Brug et eller flere termometre til at overvåge temperaturen. Kommer temperaturen over 5 grader, formerer bakterierne i maden sig hurtigt, og du risikerer nemmere at blive syg af maden.
Er temperaturen lav udenfor, så stil øl, sodavand og frugter udendørs. Det giver plads i køleskabet. Vask altid frugter, inden du spiser dem.
Varm maden gennem
Bakterier trives som hovedregel bedst ved lune temperaturer. Omkring 30-40 grader formerer bakterierne sig hurtigt. Gennemvarmer du maden til over 65 grader, slår du hovedparten af de skadelige bakterier ihjel.
Sørg også for at gennemvarme maden, du skal servere til julefrokosten. Lune frikadeller skal opvarmes til mindst 65 grader, lige inden du serverer dem. Serverer du mad, der har været nedkølet, skal maden endnu engang over 65 grader, så sikrer du dig mest muligt mod fødevareforgiftning og fødevareinfektion.
Kilde: Fødevarestyrelsen, Alt om Kost