Sådan fornyer du nemt dit pas

Skal du ud og rejse, er passet et af de vigtigste punkter på feriens tjekliste, hvis du skal til udlandet. Hvert år oplever mange, at tiden til at få det gamle pas fornyet, eller bestille det første pas, nærmer sig. Se her, hvordan du bestiller nyt eller fornyer gammelt pas, og hvad du skal være opmærksom på.
Lukket og åbent pas

I alle pas bestilt og fremstillet siden 2012 er pasholderens fingeraftryk lagret digitalt på en chip i passet.

Borgerservice fornyer dit pas

Pas udstedt til voksne er gyldige i ti år, inden de skal fornyes. Når det er tid til at udskifte det gamle pas med et nyt, kræver det en tur forbi kommunens borgerservicecenter. Borgerservice tager digitalt dit fingeraftryk til passet, hvis du ikke tidligere har haft et pas med chip, og de fleste steder er det også muligt at få taget pasfoto. Vær opmærksom på, at det ofte tager 10-14 dage, før du får dit nye pas.

Nye krav til passikkerhed

I 2012 øgede Justitsministeriet kravene til et pas’ sikkerhed på baggrund af anvisninger fra EU. Alle pas udstedt efter 1. januar 2012 har derfor en chip, hvor pasholderens fingeraftryk er lagret, så det bliver lettere for pasmyndigheder at tjekke, at et pas er ægte. Chippen gør samtidig pas sværere at misbruge og forfalske. Reglen gælder dog kun for pas udstedt efter, at den trådte i kraft 1. januar 2012. Alle pas udstedt før den dato skal ikke indeholde en chip og kan stadig bruges indtil passets udløbsdato. Kravet om chip i pas gælder dog ikke for børn under 12 år endnu.

Når du skal have nyt pas, skal du medbringe:

  • Dit gamle/sidst udstedte pas.
  • Din originale dåb- eller navneattest, hvis du ikke har et pas i forvejen.
  • Fødselsattest, hvis du søger om pas til et unavngivet barn.
  • Sygesikringsbevis/sundhedskort, hvis dit cpr-nummer ikke fremgår af attesten eller af din billedlegitimation, og du ikke har et pas i forvejen. Husk, det er ikke nok kun at medbringe dit sygesikringsbevis. Medbring også billedlegitimation som kørekort.
  • Et vellignende foto taget efter politiets krav til pasfoto. 

Pasfotofælden

Det kan være en rigtig god idé selv at medbringe pasfoto, når du skal have lavet nyt pas. På størstedelen af landets borgerservicecentre er der opstillet fotobokse, så du kan få taget pasfoto i forbindelse med bestillingen af dit nye pas, men prisen for pasfoto hos borgerservicecentrene svinger meget.

Hos Varde Kommune koster pasfoto hos borgerservice 85 kr., mens det i Rudersdal Kommune koster 165 kr. Tjek derfor hos en eller flere fotohandlere og på nettet efter den bedste pris. Der er ofte penge at spare.

I nogle kommuner er det slet ikke muligt at få taget pasfoto. Her er det et krav, at man medbringer det selv, for eksempel i Aalborg Kommune.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Børn og voksnes pas har forskellig gyldighed

Der er forskel på, hvor længe et pas er gyldigt, afhængig af alderen på passets ejer. For børn under to år er et pas kun gyldigt i to år. For børn og unge mellem to og sytten år er et pas gyldigt i fem år, mens det for voksne over atten år er gyldigt i en periode på ti år.

Læs mere om