Sådan foregår halalslagtning i Danmark
Hvad skal jeg dog med halalslagtet kød?
Halalslagtning er hverdag i Danmark. De fleste tager det afslappet, trækker på skuldrene og smider kyllingen i gryden med olie, hvidløg og citron, som de altid har gjort. Andre protesterer. De er utilfredse med, at de ikke kan opdrive en ikke-halalslagtet kylling og derfor indirekte må acceptere ældgamle religiøse forskrifter: » Hvad skal jeg dog med halalslagtet kød. For mig er det rent nonsens, at noget kød er rent, altså halal, og andet urent - haram. Alligevel får jeg proppet de halalslagtede kyllinger ned i halsen, « lyder kritikken.
I Danmark bedøves dyr, der skal halalslagtes
Nogle frygter, at dyrene lider unødvendigt under rituelle slagtninger.
Det sidste er der ingen grund til. Der er kun nuancer til forskel på, hvordan dyrene dør - i hvert fald i Danmark, hvor alle dyr skal være bedøvet, inden de slagtes. Det er også fælles for alle, at dyr stikkes i halspulsåren og dør, mens de forbløder - eller afbløder, som det hedder i slagtesprog.
»Når folk hører, at halalslagtede dyr får halsen skåret over, og blodet løber, mens de dør, forestiller nogle sig barbari, og billedet af krumsablerne er ikke langt væk, selvom afblødningen til forveksling ligner det, der sker med over 20 millioner danske svin hvert år,« fortæller indkøbschef Esben Meier, Coop Danmark.
Kyllingerne bliver gjort bevidstløse, før de får strøm
Mange tror, at det halalslagtede fjerkræ ikke bliver bedøvet før slagtningen, men sådan er det ikke. Alle dyr bedøves og bliver bevidstløse ved at blive ført igennem et strømførende vandbad. Derefter bliver begge halspulsårer skåret over under fuld bedøvelse. Det sker manuelt eller med en roterende kniv.
Det eneste, der adskiller halalslagtningen fra anden slagtning, er, at en muslimsk medarbejder overværer slagtningen og fremsiger en bøn: »I Guds navn. Allah er den største « , når slagtningen begynder og efter hver pause.
Danske kyllinger halalslagtes af hensyn til eksporten
Dansk fjerkræ bliver halalslagtet, fordi kyllinger eksporteres i store mængder til muslimske lande. Det sker med et certifikat, der garanterer, at kødet er halalslagtet. I Danmark er det organisationerne Islamisk Kulturcenter og Muslim World League, der kan udstede certifikaterne. Ekstraudgiften til dem bliver betalt af importørerne i de muslimske lande - ikke af de danske forbrugere.
Slagterierne bruger boltpistol
Får, geder og kreaturer halalslagtes undertiden på slagterier i Danmark. Også de bedøves først.
Oprindeligt forbydes bedøvelse i jødernes og muslimernes rituelle slagtninger, schæchtning og halalslagtning. Dyret må ikke beskadiges, inden halspulsåren skæres over. Kompromiset i Danmark er at bedøve med en såkaldt cash-knocker, en særlig boltpistol med en plade, der ikke penetrerer hjernen, fortæller chefkonsulent dyrlæge Flemming Thune-Stephensen, Danish Meat Association.
De muslimske organisationer har været meget imødekommende i Danmark og Sverige
Han siger, at de muslimske organisationer i Danmark har været meget imødekommende og indstillede på at finde frem til fælles retningslinjer, så der kunne skabes et totalt forbud mod slagtning uden bedøvelse. Det samme er sket i Sverige. Jøderne kan ikke acceptere nogen form for bedøvelse og kan derfor ikke bruge kød fra dyr slagtet i Danmark.
Kasteboks til religiøs slagtning i andre lande og den er brutal
I lande som Storbritannien, Spanien og Frankrig ser det anderledes ud. Her er der ikke krav om bedøvelse, og det er sandsynligt, at tendensen går i retning af, at alle dyr bliver rituelt slagtet uden bedøvelse, så slagterierne undgår sorteringsbesvær. I Tyskland er det svært at få et overblik da, der reguleres forskelligt fra stat til stat.
Et apparat, der anvendes i udlandet til schæchtning og halalslagtning, er en kasteboks, som kreaturet går ind i. Siderne holder koen fast, hovedet fikseres, så halsen strækkes, og boksen drejer omkring, så dyret kommer til at ligge på ryggen med bugen op, når slagtekniven skærer begge halspulsårer over.
At se kasteboksen i funktion er en voldsom og afskyvækkende oplevelse selv for en garvet dyrlæge.
Dyret kæmper i mange minutter
»Det er en modbydelig slagtemetode, hvor dyret kæmper og spjætter i op til tre-fem minutter, før det dør. I modsætning til får og geder har kreaturer en ekstra lille pulsåre under halshvirvlerne, som ikke bliver ramt, når de øvrige halspulsårer skæres over. Derfor får dyret stadig ilt til hjernen nogle minutter, inden det mister bevidstheden. Der er ingen tvivl om, at det både er skræmt over den unaturlige stilling og har smerter af, at både indvolde og maver trykker mod rygsøjlen og mellemgulvet, så vejrtrækningen bliver besværliggjort,« siger Flemming Thune-Stephensen, der fortæller, at kasteboksen blev anvendt på et dansk kreaturslagteri indtil 2005.
Hold øje med oksekødet
Det kan ikke udelukkes, at der i Danmark findes udenlandsk oksekød fra dyr, der ikke er bedøvet inden slagtningen.
Endda dyr, der er aflivet i en kasteboks. Forbrugerne skal gå efter kød slagtet på danske slagterier, hvis de vil være sikre på, at dyret er bedøvet. Spørg slagteren i din lokale butik, »Jeg kan godt forstå, at nogle kan have betænkeligheder, når det gælder behandlingen af dyr. Men jeg forstår ikke forargelsen over, at der læses bønner over en slagtekylling.
Hvis man synes, at bønner og al snak om rent og urent alligevel er noget meningsløst sludder, kan man være helt ligeglad.
Regler for rituel slagtning i Islam:
Dyret må ikke være beskadiget inden slagtning. Det skal være rent. Selve slagtningen skal ske i Guds navn.
Ellers foregår slagtningen som i jødedommen. Blod er også forbudt i islam, og dyret drænes derfor helt for blod, inden det spises. I det øjeblik dyret bliver slagtet, siges bønnen: » I Guds navn. Allah er den største « . Igen er det problematikken med bedøvelsen før slagtningen, der er det omstridte punkt i forbindelse med halalslagtning.
Nogle muslimer tillader, at dyret bedøves med en cash-knocker, inden pulsåren skæres over. Det skyldes, at denne form for bedøvelse ikke ødelægger hjernevævet.
Regler for rituel slagtning i jødedommen
Ifølge jødedommen har Gud givet bestemte forskrifter for, hvordan dyr må slagtes. Det betyder, at jøder kun må spise kød, der er slagtet på denne specielle måde (kaldet schæchtning).
Dyret må ikke være beskadiget inden slagtning. Dets hals skal skæres over i et enkelt snit med en udvalgt skarp kniv. Herefter skal alt blodet løbe fra. Princippet i, at blodet skal strømme ud ved dyrets egen kraft, er, at man i jødedommen ikke må spise blod. For blod betragtes som livet i alt kød.
Kød slagtet på denne måde er kosher, altså tilladt for jøder at spise.