7 ting du ikke vidste om halal
Halalslagtning er et helligt ritual
Det står i Koranen. Så kort er forklaringen på, at muslimer foretrækker kød, der er slagtet på en ganske bestemt måde. Den rituelle slagtning hedder dhabihah, og den er grundigt beskrevet flere steder i Koranen. Halal-betegnelsen betyder, at det, man spiser, er rent i forhold til Koranens forskrifter. Når man slagter dyr, betyder det blandt andet, at de skal dræbes ved at få skåret halsen over, og at der skal bedes en religiøs bøn for dyret inden da.
Man må ikke slagte på tom mave
Reglerne handler ikke kun om, hvordan dyr skal dræbes. De muslimske regler foreskriver også, at et dyr hverken må tørste eller sulte frem mod slagtningen. Det er vigtigt at behandle dyret med respekt, og derfor må andre dyr heller ikke se slagtningen, ligesom kniven, der benyttes, ikke må slibes i dyrets nærvær.
Bedøves før halalslagtning
I Danmark foregår halalslagtningen lidt anderledes, end den oprindeligt gjorde i den arabiske verden. Den væsentligste forskel er, at dyrene bedøves, før de får halsen skåret over. På den måde minimeres risikoen for, at dyret føler smerte under slagtningen. Alligevel synes mange danskere, at halalslagtning skal forbydes. I en undersøgelse, som Søndagsavisen fik foretaget i 2011 svarer 32 procent, at de synes, halalkød skal være forbudt i Danmark.
Gris, alkohol og vingummi er forbudt
Reglerne for, hvad der er halal at spise, dækker ikke kun slagtemetoderne. Koranen slår også fast, at det er urent eller haram at indtage alkohol og svinekød. Særligt det sidste kan gøre det ganske besværligt at navigere sikkert gennem supermarkedet. Mange produkter på hylderne har ingredienser, der er udvundet fra svin, og som muslimer derfor ikke må spise. Det gælder eksempelvis de vingummier, der indeholder stivelsesstoffet gelantine.
Englændere har lavet halal-whisky
Mens alkohol er forbudt for muslimer, er der ikke noget i vejen for at drikke noget, der bare smager som alkohol. Det har et engelsk firma brugt som motivation for at lave en drik, der smager af whisky, men ikke indeholder alkohol. Firmaet Arkay har brugt 5 år på at udvikle en whiskysmagende drik, der er godkendt af muslimer med halal-certifikatet fra Islamic Food and Nutrition Council of America.
Vores kyllinger er halal
Slagtemetoden, hvor man skærer halsen på dyret over, benyttes ikke kun af muslimer. Faktisk bliver langt de fleste kyllinger i Danmark slagtet på denne måde. En meget stor del af den danske kyllingeproduktion bliver eksporteret til muslimske lande, derfor er det mest praktisk at slagte alle kyllinger på samme måde på de store industrislagterier.
Jøderne har også rituelle slagtninger
Det er ikke kun muslimer, der har særlige krav til de madvarer, de spiser. Jøderne har et helt regelsæt, der skal opfyldes, før mad er kosher. Jøderne kalder deres slagtning schæchtning, og begge religioner kræver, at dyret får skåret både luftrør, spiserør og begge halspulsårer over i en bevægelse. Det får øjeblikkeligt dyret til at miste bevidstheden.