Sådan fjerner du kalkpletter på dine glas

Har dine glas hvide belægninger, når de kommer ud af opvaskemaskinen? Hvide pletter på glas kan have flere årsager. Samvirke viser dig, hvordan du igen får skinnende, klare glas.
Glas i opvaskenmaskinen

Et højt kalkindhold i vandet kan give hvide aflejringer på glassene, selvom de lige er kommet ud af opvaskemaskinen. Et enkelt råd kan gøre dine glas skinnende hvide igen.

Har du styr på saltet?

En af de hyppigste årsager til hvide pletter eller hvide aflejringer på dine glas er kalk. Kalk findes naturligt i vandet, og normalt vil opvaskemaskinen sørge for at neutralisere kalken i løbet af en opvask. Det sker, fordi saltet, du selv fylder på opvaskemaskinen, binder sig til kalken, så den ikke udfældes på glassene.

Tjek derfor: 

  • Er der salt nok på opvaskemaskinen? Ellers påfyld salt.
  • Har du indstillet salttilførslen korrekt? Jo mere kalk der er i vandet, jo mere salt skal der tilføres under opvasken. Hårdt vand indeholder meget kalk. Du kan se vandets hårdhed der, hvor du bor, på GEUS' interaktive kort
  • Bruger du fint salt? Fint salt kan nemt "pakke" sig i opvaskemaskinen, og det gør det sværere for opvaskemaskinen at dosere saltet korrekt. Brug helst groft salt i din opvaskemaskine.
  • Doserer du sæben korrekt? For lidt sæbe i forhold til vandets hårdhed gør, at der ikke er nok vaskeaktive stoffer til blandt andet at opløse kalken.
(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Citronsyre fjerner kalkpletterne

Er der først pletter på dit service - og ikke mindst glassene - så kan du rense pletterne af med citronsyre. Citronsyre kan du købe i brevform i nogle supermarkeder og i materialhandlen.

Stil de ramte glas i opvaskemaskinen, og put ikke andet ind i opvaskemaskinen. Tilsæt et par skefulde citronsyre i sæbeskuffen. Vask glassene på dit almindelige program. Citronsyren, der ikke forurener, når den skylles ud, binder kalken, og dine glas er rene som ny.