Sådan undgår du flyverust i opvaskemaskinen

Rustpletter på selv det rustfrie bestik – det kan være et tegn på flyverust i din opvaskemaskine. Redskaber, der indeholder jern, kan være skyld i flyverusten. Se her, hvordan du forebygger rustpletter – og slipper af med dem, når de allerede sidder på dit bestik.
Bestik i opvaskemaskine

Ostehøvlen og æggedeleren er de største syndere, når det kommer til flyverust i opvaskemaskinen.

Jern i opvaskemaskinen giver rustpletter

Rustpletter på knive og gafler er irriterende. Især hvis du har købt rustfrit bestik. Rustpletterne opstår ofte, hvis du vasker dit bestik i opvaskemaskinen sammen med ting, som ikke er egnet til maskinopvask. Et par simple tricks kan dog redde dit bestik. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Disse ting må ikke komme i opvaskemaskinen

Rustpletter skyldes flyverust. Flyverust opstår, hvis du vasker ting, som indeholder jern sammen med rustfrit stål. Jern kan ikke tåle opvask i opvaskemaskinen. Undgå derfor at vaske følgende op i opvaskemaskinen – de er nemlig de hyppigste kilder til flyverust: 

  • Ostehøvlen
  • Hvidløgspresseren
  • Æggedeleren
  • Og ting, som allerede er angrebet af rust. 

Er bestik eller andre rustfri redskaber udsat for frugtsyrer, eddikesyre, mælkesyre eller salt gennem længere tid, ætser syrerne gennem den rustfri overflade. Rusten kan så sprede sig. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Tjek kurven for skader

Tjek om bestikkurven eller kurvene til service har fået skader. Er der hul i overfladen, kan der være frit ind til metallet i kurvene. Mange nye opvaskemaskiner kommer dog med plastikkurve for at mindske rustrisikoen. 

Er der skader på kurvene, behandl skaden med to-komponent epoxylim eller flydende emalje, der kan købes i byggemarkeder og i nogle specialforretninger.  

Vask op med citronsyre, hvis der er flyverust

Har du haft flyverust i opvaskemaskinen, kan du vaske den gennem med citronsyre. Citronsyre fjerner eventuelt flyverust, der sidder i opvaskemaskinen og kan ramme dit bestik.

Følg instruktionen på pakken – eller brug en teskefuld, hvis intet er oplyst. Opvaskemaskinen skal være tom for alt andet end kurve, når du vasker med citronsyre.