Sådan finder du den rigtige størrelse: Bukser

Nethandel har gjort det nemt – og billigt – at købe smart tøj fra udenlandske netbutikker, men størrelserne på tøjet kan butikker og mærker ikke blive enige om. Samvirke viser dig, hvor du skal måle, hvis du skal have nye bukser, og hvordan du oversætter de forskellige størrelser. 
cowboybukser med målebånd

Danske og internationale mål er ikke ens. Samvirke viser dig, hvordan du kan finde den rigtige størrelse, når det gælder bukser.

Størrelser er ikke ens

Har du prøvet at finde det helt rigtige tøj i den helt rigtige størrelse for at mærke, at det strammer, når du tager det på? For en størrelse large er ikke bare en størrelse large. I princippet kan tøjmærkerne helt selv bestemme, hvilken størrelse tøj skal have. Et målebånd kan dog hjælpe dig til at finde den rigtige størrelse. 

Her skal du måle

Når du skal finde din jeans- eller buksestørrelse, skal du måle din talje og din benlængde. Taljens højde varierer jo ofte fra et par bukser til et andet, men mål der, hvor du har din naturlige talje. Du kan finde taljen ved at føle dig frem til oversiden af hofteknoglen og det nederste ribben. Midt mellem de to sidder taljen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvad betyder boot cut, slim fit og straight leg?

Et par jeans er ikke bare et par jeans. Når du skal vælge, hvilke bukser, du vil have, skal du også kigge på modellen eller pasformen. Typisk bruger man udtryk som comfort fit, regular fit, boot cut og slim fit. 

  • Comfort fit er løse, ikke kropsnære jeans.
  • Regular fit har en pasform, der ligger midt mellem comfort fit og slim fit. Den klassiske jeansmodel. 
  • Slim fit er stramme jeans, der sidder tæt på hele benet.
  • Boot cut sidder oftest på taljen, har almindelige ben og større åbning ved foden.

En anden måde at finde taljen gøres ved at bukke overkroppen mod gulvet. Der hvor du naturligt "knækker" sidder taljen.

Benlængden skal du måle fra anklen og op til skridtet. Det kaldes den indvendige benlængde og er den som bruges, når man køber bukser. Tommer bruges oftest til at angive størrelsen på jeans. Både når det gælder livvidde og benlængde. 

Du kan omregne centimeterstørrelsen til tommer efter denne tabel:

Størrelsesguide til bukser og jeans til mænd

skema med buksestørrelser til mænd

Selvom hovedparten af bukser i dag måles i tommer ligesom jeans, kan der være bukser,  især af den pænere pressefoldede slags, hvor størrelsen er angivet på en anden måde. Her udregnes størrelsen nemlig efter en formel, der tager højde for din livvidde. Du kan se, hvordan livvidden omregnes til størrelsen i skemaet herunder.
 

Størrelsesguide til bukser og jeans til kvinder

skema med buksestørrelser til kvinder

Kvinder kan som udgangpunkt bruge samme skema til at finde samme størrelse jeans som mænd. Når du vælger en kvindemodel, så sørg for at måle der, hvor din naturlige talje findes. Livvidden skal omregnes til tommer for at passe med jeansstørrelsen.
 

Læs mere om