sex

Sådan finder du den rigtige størrelse kondom

Kondomer sælger mest i vintermånederne med december som topscorer. Kondomet skal være den helt rigtige størrelse, for at nydelsen er i top, og beskyttelsen mod sygdomme og uønsket graviditet er størst. Se, hvor du skal måle – og hvilken størrelse der passer.

Et kondom må ikke stramme og klemme. Du kan finde den rigtige størrelse, hvis du måler og kigger bag på pakken.

Det er ikke længden, men omkredsen

Komdomer kommer i masser af størrelser, og selvom producenterne booster mænds selvtillid med betegnelser som XL og XXL, er det helt andre betegnelser, du skal kigge efter, når du køber kondomer.

Kondomers størrelse har intet med længden at gøre. Det er vigtigere, at kondomet passer i omkredsen – og bag på mange kondompakker står et tal, du skal bruge til at finde den rigtige størrelse.

Sådan måler du, hvilken størrelse der er rigtig

Penis skal være stiv, når du måler. Brug et målebånd til at finde omkredsen i centimeter.

• 9,5-10 centimeter = størrelse 47

• 10-11 centimeter = størrelse 49

• 11-11,5 centimeter = størrelse 53

• 11,5-12 centimeter = størrelse 57

• 12-13 centimeter = størrelse 60

• 13-14 centimeter = størrelse 64

• 14-15 centimeter = størrelse 69

Nogle producenter og kondombutikker bruger alligevel andre betegnelser. Her er 'små kondomer' til en omkreds på under 12 centimeter, 'medium kondomer' passer til 12-14 centimeter, og 'store kondomer' passer til omkredse på mere end 14 centimeter.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Kan et kondom være for langt?

I princippet nej. Længden på kondomet betyder mindre, da det ikke gør noget, hvis kondomet ikke er rullet helt ud. Det vigtigst er, at kondomet sidder tæt, men ikke for stramt. Så bliver oplevelsen både sjovere og sikrere.

Kilde: Aidsfondet, Sex og Samfund

Læs mere om