Sådan får man syrenbuketten til at holde længere

Syrener er forårsbebudere, og en buket af grene fra syrenen pynter altid, men holder sjældent længe. Samvirke giver dig 6 råd, så du får syrenbuketten til at holde længere

Syrener elsker vand, og du kan med fordel spraye dine syrener med vand fra en blomsterforstøver. Syrener kan nemlig optage vand fra blade og blomster også.

Syrener elsker vand

Syrener hører til blandt de smukkeste af sommerblomsterne. Det kan være fristende at tage en buket ind i en vase, men syrener kan være svære at få til at holde længe, når først de er skåret af busken.

 

En del af hemmeligheden til at have flotte syrenbuketter længe er at sørge for rigeligt med vand. Følg de 6 tips herunder – så er der størst sandsynlighed for, at buketten holder længe.

1: Tag kun blomster, der næsten er fuldt udsprungne

Når du først har skåret blomsten af syrenbusken, folder blomsterne sig ikke mere ud. Det er i modsætning til eksempelvis liljer og tulipaner, der lever videre, selvom du har blomsterne stående i en vase.

 

Vælg derfor grene, hvor blomsterne næsten er sprunget fuldt ud, når du klipper grene til en buket. Vælger du en blomst, hvor alt er sprunget helt ud, er der ikke mere ‘saft og kraft’ i blomsten, vælger du en gren, hvor kun lidt af blomsten er sprunget ud, får du ikke flere blomster, når du har taget grenen ind.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

2: Vasen skal være ren

Sørg for, at vasen er gjort grundigt ren, inden du sætter syrenerne i den. Når du vasker en blomstervase op, skal den være helt ren for belægninger. De gamle belægninger er typisk bakteriefilm fra den forrige buket. Brug eventuelt kogende vand til at skylle efter med, når du har vasket op i opvaskemaskinen eller i hånden.

 

Kan du se, at vasen ikke er ren, er der stadig belægninger af bakterier i vasen, og så vil din buket hurtigere blive trist at se på.

 

Drop også sukkeret, selvom du sikkert kan finde mange råd på nettet om, at en skefuld sukker hjælper med at holde afskårne blomster friske: Bakterier elsker sukker og bruger sukker som næring. Bruger du sukker i vasen, giver du bakterierne mad, så de kan formere sig. Og jo flere bakterier, jo kortere tid holder buketten.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

3: Kulde skal der til

Syrener har det bedre i kulde end i varme. Brug derfor iskoldt vand i vasen, når du har plukket syrener. Nogle blomsterhandlere bruger endda isterninger i vandet, det behøver du ikke at gøre – men sørg for, at blomsterne hellere står koldt end varmt.

 

Lad ikke afskårne syrener stå i direkte sollys, og skift gerne halvdelen af vandet ud med iskoldt vand midt på dagen hver eller hver anden dag.

4: Frem med vandforstøveren

Syrener er særlige: De optager ikke kun vand gennem stilken, men kan også optage vand gennem bladene og blomsterne. Brug derfor en vandforstøver hver dag til at spraye både blomster og blade, så de er fugtige. Fugtige blomster og blade holder hele buketten flot i længere tid.

5: Stilkene skal kunne optage en masse vand

Flere steder kan du læse råd om, at du skal bruge en hammer til at ‘smadre’ det nederste af stilken på grenene, da gør det nemmere for blomsterne at trække vandet op gennem stilken – og det får dermed blomsterne til at holde sig flotte længere. Og det er rigtigt, at jo større overflade, enden af stilken har, jo mere vand kan blomsten trække op, men du behøver ikke give blomsterne så voldsom en behandling.

 

Tag en skarp saks og klip skråt gennem stilken. Drej så stilken en omgang, og klip så igen. Så har du splittet stilken i 4 dele – og du har dermed givet den en større overflade til at suge vand op.

 

Klip også stilken 3-5 dage, efter at du har taget buketten ind.

6: Klip blomsterne om morgenen og sæt dem direkte i vand

Syrener elsker vand, og derfor skal du tage en kande eller en vase med vand med, når du går på buketjagt i haven. Sæt de afklippede grene i kanden med det samme. Skal du have buketten med dig, så sørg for, at blomster og stilke aldrig tørrer ud.

 

Klip også helst syrener af busken om morgenen. I nattens løb har syrenerne suget en masse vand til sig, men fordampningen er ikke begyndt endnu. Derfor er indholdet af vand højt, hvilket forlænger levetiden for din syrenbuket.