Sådan får du påskeliljerne til at holde længere

Påskeliljen er en smuk blomst, der med sin skarpe, gule farve er en rigtig forårsbringer. Men påskeliljen er også en hård ven at møde i vasen for de andre blomster. Se her, hvorfor.

Påskeliljer kan forgifte andre blomster, så pas på med at lade de gule forårsblomster dele vase med andre.

Påskeliljer er hvilende planter

Påskeliljerne står ikke som mange andre blomster i store spande med vand, når du køber dem i supermarkedet. Påskeliljerne har hvilende egenskaber, og derfor kan påskeliljernes vækst og blomstring sættes i stå. 

Gartnerierne »plukker« påskeliljen, inden den springer ud – og liljerne kan sælges i bundter fra papkasser. De springer først ud med den karakteristiske, tragtformede og gule blomst, når de igen får varme og vand. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hav lunkent vand i vasen og ingen frugt i nærheden

 

  • Når du kommer hjem med dine påskeliljer, skal du klippe stænglen lidt skævt. Fyld lunkent vand i vasen. 
  • Fjern de blade, som falder ned i vandet, når blomsterne springer ud – eller hvis et blad bliver lidt træt med tiden. Bladene får vandet til at rådne. 
  • Stil ikke dine påskeliljer for tæt på frugtfadet. Frugt udskiller ethylen, når frugten modner, og det kan gøre blomsternes levetid kortere. 
  • Stil ikke påskeliljer sammen med andre blomster. Påskeliljer udskiller et stof i vandet i vasen, som er giftigt for andre planter. Derfor skal du for eksempel ikke stille påskeliljer og tulipaner sammen, selvom begge blomster er smukke og hører foråret til. 

Se også her, hvordan du får dine tulipaner til at holde sig flotte længe

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Saften fra blomsten og stilken på påskeliljen er giftig

Påskeliljen udskiller en svagt hvidlig saft, hvis du skærer hul på stænglen, ligesom der kan komme lidt saft ud, hvis du knækker et blad eller hiver et blad af blomsterhovedet.

Hunde og katte kan få problemer med balancen, hvis de spiser påskeliljer. På samme måde kan påskeliljen skabe irritation i maven og tarmene, medføre savlen og give opkast eller diarre, hvis de spiser af planten. Det skyldes stofferne lycorin og galanthamin, der begge har en effekt på de signalstoffer, nervecellerne bruger. 

Løget er giftigst, og 5-15 gram blomsterløg kan give alvorlige forgiftningssymptomer. Spiser din hund eller kat af bladene eller blomsten, skal der lidt mere til.

Børn kan også få opkast eller diarre, hvis de tygger i bladene fra en påskelilje. 

Narcissister og påskeliljer

Påskeliljen er en del af narcis-familien, og normalt kaldes påskeliljer, pinseliljer og lignede planter for narcisser. Man mener, at navnet stammer fra græsk og/eller latin, og en historie fortæller, at betegnelsen tager sit udgangspunkt i fortællingen om Narcissus. 

Narcissus var betaget af sit udseende og sad en dag ved vandkanten og stirrede på refleksionen af sig selv i vandets overflade. I nogle overleveringer læner Narcissus sig så meget frem, at han falder i vandet og drukner, i andre bliver han så optaget af sig selv, at han glemmer at spise og dør af sult. På bredden vokser en påskelilje frem.