Sådan får du din tørretumbler til at holde længere

Hvis du sørger for at rengøre din tørretumbler løbende, kan du både forlænge dens levetid, slippe for dårlig lugt og spare på energien. Læs, hvordan du renser den
Tøj i tørretumbler

Lad lugen stå åben på tørretumbleren efter brug for at undgå, at maskinen kommer til at lugte. 

Du bør løbende gøre endnu mere for at rengøre og vedligeholde din tørretumbler

De fleste er klar over, at tørretumblerens fnugfilter skal renses, hver gang håndklæder eller tøj er blevet tørret i maskinen. Ellers kan filtret blive for tæt og fugtigt, og det giver både et højere strømforbrug og mindre tørt tøj. 

Men faktisk bør du løbende gøre endnu mere for at rengøre og vedligeholde din tørretumbler, så den virker bedre og holder i længere tid – til gavn for både pengepung og miljø.

Der er ikke ét svar på, hvor lang tid en tørretumbler kan holde. Men regn med, at de fleste nyere tørretumblere ikke holder i lige så mange år som de ældre modeller – simpelthen fordi der er meget mere elektronisk styring, der kan gå i stykker. Alt efter model, kvalitet og forbrug burde en nyere tørretumbler dog kunne holde omkring 10 år, hvis du passer godt på den.

LÆS OGSÅ: Hvad koster det at bruge en tørretumbler?

Derfor lugter din tørretumbler

En tørretumbler kan godt komme til at lugte lidt råddent – især, hvis du har en kondenstumbler. 

Det skyldes, at der ophober sig fugt i maskinen, og lugtende bakterier trives rigtigt godt i et fugtigt miljø. Det bliver også hjulpet på vej, hvis du ikke har en god udluftning til maskinen – fx ved at lade lugen stå åben.

Den bedste måde at komme af med lugten igen er at rense og rengøre din tørretumbler godt ved at følge ovenstående guide.

Guide til vedligeholdelse af din tørretumbler

  • Hver gang du har tumblet tøj, skal du rense fnugfiltret. Det sidder ofte i lågen eller foran tromlen. Her kan du bare tage al fnug væk med fingrene og sætte filtret tilbage i maskinen.
  • Har du en kondenstørretumbler, er der med stor sandsynlighed et ekstra filter, som du også skal rense en gang imellem. Dette mikrofilter sidder foran kondensatoren og sørger for at rense luften, der kommer ud fra tørretumbleren. 
  • Nogle mikrofiltre er selvrensende, men ellers bør du rense det ca. hver 3.-5. gang, du har brugt maskinen. Det kan være lidt mere vanskeligt at komme til mikrofiltret – så læs brugsanvisningen godt, inden du går i gang. 
  • På nogle maskiner rengøres hele kondensatoren. Den tages ud af maskinen og renses under rindende vand. Her kan det være en god idé at bruge en lille børste – fx en neglebørste – til at rense filtret. Husk at slå strømmen til maskinen fra, inden du begynder at skille den ad. 
  •  I en kondenstørretumbler sidder også en beholder, der opsamler tøjets fugt, der er blevet til vand igen. Denne beholder skal du skylle, skrubbe og rense med rent vand ca. en gang om året.
  • Har du en tørretumbler med aftræk, skal du med jævne mellemrum tjekke aftræksslangen for fnug og fnuller.
  • Når du alligevel har alle filtre og beholdere ude en gang imellem, så lys ind i tørretumbleren med en lommelygte. Det vil afsløre, om der stadig sidder fnug og andet snavs i åbninger og huller, som også skal renses.
  • Endelig bør du løbende aftørre og rengøre din tørretumbler udvendigt.

 

LÆS OGSÅ: Sådan afrimer du fryseren

Læs mere om