Sådan får du afskårne hortensia til at holde længere

Hotensia er en vandelskende blomst, og du kan blandt andet spraye blomsterne med en vandforstøver for at få hortensiabuketten til at holde sig smuk endnu længere i vasen
Hortensia i en kande på grågrøn kalkmalet væg

Hortensia kan i modsætning til mange andre planter optage vand gennem både blomsterne og bladene, derfor kan du give en buket hortensia nyt liv med en blomsterforstøver

 

 

Vand, vand og masser af vand

Hortensia er smukke i haven og blomstrer sent på sommeren. Det kan være fristende at plukke hortensia med ind i en buket, men som udgangspunkt holder blomsten, der kan være både blå, hvid og rødlig, ikke længe i en vase indendørs.

En række råd kan hjælpe dig med at forlænge levetiden på dine hortensia. På latin hedder hortensia hyndrangea, og første del af blomsternavnet stammer fra ordet hydra, der betyder vand – og netop masser af vand er vigtigt, hvis din hortensiabuket skal holde længe.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Råd 1: Læg hovederne i blød

Begynder blomsterhovederne at blive triste at se på, så læg dem i blød i en spand! Fyld en spand med lunkent vand og læg blomsterne ned i vandet med blomsterhovedet nedad. Sørg gerne for, at både blomsterhoveder og stilke er dækket af vand. Hortensia kan nemlig i modsætning til mange andre blomster optage vand gennem både stilk, blade og blomster – og på denne måde kan du forlænge holdbarheden med nogle dage.  

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Råd 2: Stilkene skal i kogende vand

Efter du har plukket dine hortensia, skal du skære stilken i en vinkel på 45 grader, inden du sætter stilken i vasen. Sørg for at skære de nederste cirka 5 centimeter af stilken, inden du samler buketten i vasen. Grunden til, at du skal skære 5 centimeter væk, er, at vedvævet i hortensia danner en slimet masse, der sætter ”prop” i stilken, så snart blomsten er blevet plukket. Det er en naturlig forsvarsmekanisme, men netop det forhindrer blomsten i at få vand. Vedvævet er døde planteceller, som planter bruger til transport af næringsstoffer og vand fra rod gennem stilken til blomster og blade. 

Kog vand i en elkedel og hæld det brandvarme vand op i en spand, skål eller gryde, du ikke bruger mere.

Dyp stilkene ned i det kogende vand i 30 sekunder. Det varme vand forhindrer, at den slimede masse, vedvævet i hortensia hele tiden danner, danner propper i stilken. Behandlingen med kogende vand kan forlænge bukettens levetid med 2-4 dage.

Grunde til, at du skal bruge en spand, skål eller gryde, du ikke længere bruger, er, at hortensias slimede selvforsvar er giftigt. Derfor bør du for en sikkerheds skyld ikke bruge noget, du senere vil bruge til fødevarer. 

Råd 3: Skift vandet og klip stilkene

Skift alt vandet i vasen med 3-4 dages mellemrum. Sørg for at beskære stilkene, hver gang du skifter vandet. Hvis det kan lade sig gøre, så tag gerne 3-5 centimeter af stilken, når du beskærer den.

Råd 4: Stil buketten køligt og spray vand på blomsten

Hortensia kan optage vand gennem blomsterne og gennem stilken. Du kan få hortensia til at se friske ud længere, hvis du sprayer blomsterne med vand hver dag. Hæld koldt vand i en forstøverflaske og spray vandet over blomsterhovederne. Du kan med fordel spraye buketten udendørs – det giver mindre vand på spisebordet!

Placeringen af buketten kan også have indflydelse på holdbarheden. Hortensia kan godt lide lidt sol, og derfor bør du ikke stille buketten i en vindueskarm, hvor der er direkte sol. Stil buketten et køligt sted, og sørg for, at der ikke er træk.
 
Kilder: Flower School Ireland, Readers Digest