Sådan behandler og vasker du dine trægulve

Ubehandlede trægulve kræver en mætning med sæbespåner og jævnlig vedligeholdelse, hvis pletter ikke skal sætte sig fast i træet. Er trægulvet derimod lakeret, kan du klare dig med universal rengøring og en gulvmoppe.
ru trægulv trænger til behandling

Regelmæssig vask er den bedste beskyttelse for dit trægulv. Og skader kan ofte fjernes med vand.

Klud og universalrengøring til lakeret gulv

Har du et lakeret gulv, er det forholdsvis nemt at holde rent.

Du bør jævnligt vaske gulvet med varmt vand, som du har opløst universalrengøring i. Universalrengøring indeholder stoffer, der fjerner fedt og som opløser pletter, og derfor er universalrengøring godt på et trægulv, som er lakeret. Lakeringen giver nemlig træet en beskyttende overflade.

Husk at reparere ridser

Kommer der skader i lakken, skal du sørge for at få skaderne repareret. Det er afgørende for reparationen at finde ud af, hvor dyb ridsen er. Har ridsen kun trykket lidt på lakken, kan du rengøre med en klud og lakere i ridsen, når gulvet er tørt efter rengøringen.Har du ferniseret gulvet, kan reparationen klares med en ny gang fernis.Er ridsen gået helt gennem lakken bør du kontakte en fagmand i en gulvforretning eller i malerforretning for at høre, hvordan du udbedrer skaden. Gulve kan være behandlet og slidt forskelligt, og fagmanden kan give et råd, der passer præcist til dig.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vask gulvet i samme retning som årene

Husk, at du altid bør vaske gulvet i samme retning, som træets årer ligger.Især på rå eller ubehandlede trægulve er det vigtigt, at vaske i årernes retning, som oftest løber langs med gulvplanken. Vasker du på tværs af årerne er det sværere at løsne skidtet, og du risikerer at der sætters sig restsæbe i gulvet. Resultatet bliver altså smukkere, når du vasker i årernes retning.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Brug sæbespåner til ubehandlede gulve

Et ubehandlet trægulv er smukt, men det kræver mere pleje og vedligeholdelse, hvis du vil holde gulvet flot i lang tid.

Har du et ubehandlet trægulv, har du sikkert lagt mærke til, at det hurtigt kommer til at se nusset ud eller direkte bliver beskidt. »Rå« trægulve suger skidt til sig, og trægulvet kommer dermed til at se gråligt ud.

Regelmæssig pleje er vigtigt, når du har rå trægulve

Et velplejet gulv er markant nemmere at holde flot og at holde rent, end et gulv, som du ikke har passet godt på. Faktisk er regelmæssig vask med for eksempel sæbespåner den bedste pleje, du kan give gulvet.

Almindelig rengøring: Er gulvet tørt eller fedtet?

Inden du går i gang med at rengøre trægulvet bør du vurdere: Ser trægulvet tørt ud eller ser det fedtet ud?Tørt gulv skal vaskes med sæbespåner. Opløs dem grundigt i varmt vand, vask gulvet. Husk at skifte vand, hvis vandet bliver meget snavset. Gå ikke på gulvet, før gulvet er tørt.Fedtet gulv skal vaskes med universal rengøring, som du hælder i varmt vand.

Følg doseringsvejledningen. Universalrengøring trækker fedtet af gulvet, men vasker du konsekvent med universalrengøring, vil du efterhånden fjerne den beskyttelse, som et godt lag sæbespåner har givet gulvet. Husk derfor jævnligt at vaske gulvet i sæbespåner eller andre specialiserede plejeprodukter – det giver den bedste beskyttelse.

Meget snavset gulv skal skrubbes

Er gulvet meget beskidt, bør du gøre sådan: Opløs dobbelt så mange sæbespåner, som der står på vejledningen bag på pakken i vand. Ned på knæ og gnub grundigt i gulvet med en hård børste. Husk eventuelt at skifte vand undervejs. Under skrubningen vil der lægge sig et skumlag på gulvet – det er helt fint. Skummet er med til at trække skidt og snavs op af gulvet.Vask gulvet efter forskrifterne, når du har skrubbet hele gulvet.

Vand kan få ridser og skader væk

Får du ridser eller stødmærker i gulvet, så lad lidt gulvvand ligge på skaden.

5-10 minutter efter tørrer du det overskydende vand væk, inden du vasker gulvet almindeligt. Vandet får træet i gulvet til at rejse sig, og det er dermed nemt at få mærker efter stilethæle til at gå væk.

Læs mere om