10 gode råd om indeklima

Dårligt indeklima kan give hovedpine og øge risikoen for skimmelsvamp. Her kan du se 10 gode råd til, hvordan du giver dig selv og dit hjem det bedste klima.

Luft ud hver dag

Luft grundigt ud med gennemtræk 2-3 gange om dagen i mindst 5-10 minutter.

Hold en konstant stuetemperatur

Varm hele boligen op til 20-22 grader i fyringssæsonen. Det hjælper til med at holde luftfugtigheden nede. Risikoen for, at fugten fra indeluften sætter sig som vand, bliver større jo lavere rumtemperaturen er.

Tør tøjet udenfor

Tør ikke vasketøj indendørs. Det giver for høj luftfugtighed i boligen, som kan være medvirkende til et dårligt indeklima.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Brug emhætten

Tænd emhætten, eller åbn vinduet, når du laver mad, og lad den stå tændt eller være åben mindst 10 minutter efter, du er færdig, så ikke den varme fugtige luft sætter sig i boligen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sluk for apparaterne

Slukke elektriske apparater, når de ikke er i brug, og sørge for, at de ikke er støvede. Så kan du begrænse mængden af skadelige kemiske stoffer og partikler i boligen.

Undgå spray

Brug ikke nogen former for spray indendørs, da det forurener indeluften og er svært at lufte ud.

Fyr med tørt træ

Brug kun tørt brænde, når du fyrer i pejs og brændeovn. Vand i brændet afkøler ovnen og giver uren forbrænding, så der kommer mindre varme og du kan få sur røg i stuen.

Undgå kemi

Køb ikke produkter til boligen, som lugter af kemi. Kemiske dampe kan give vedvarende hovedpine.

Hyppig rengøring

Gør rent mindst én gang om ugen. Sørg for at fjerne al gammelt støv, da de farlige partikler sætter sig i det eksisterende støv, der hvirvles op ved almindelig bevægelse og indåndes. Gør hovedrengøring mindst én gang om året.

Gennemtræk på badeværelset

Lad ikke døren til badeværelset stå åben, når du har været i bad, da fugt vil trænge ud i resten af boligen. Hold døren lukket, og åben vinduet eller tænd for ventilationen indtil den fugtige luft er væk.