sex

Rejsningsproblemer: Få styr på din rejsning

For næsten alle mænd er det i dag muligt at afhjælpe et rejsningsproblem. I mange tilfælde kræver det en kombination af forskellige tiltag. Urolog og professor Lars Lund giver gode råd.

Motion er vigtigt. Også lidt mere heftig motion som spinning eller svømning. Det øger frigivelsen af endorfiner i kroppen, som er med til at give en rejsning.

Tab dig og få morgenrejsning igen

Mange mænd med erektile dysfunktioner er overvægtige og ved at udvikle det, man kalder metabolisk syndrom. Det er ikke en sygdom i sig selv, men en samling af uheldige forstyrrelser i kroppens omsætning af næringsstoffer. Forstyrrelserne gør, at man for eksempel får for højt blodtryk, kolesteroltallet stiger, og man har større risiko for at få sukkersyge og hjerte-kar-sygdomme.

Men det betyder samtidig, at produktionen af det mandlige kønshormon falder, og det kvindelige kønshormon får overtaget. Et vægttab på bare 10 procent kan øge mængden af det mandlige kønshormon, der spiller en afgørende rolle for, at manden kan få rejsning. Mange mænd, der taber sig, vil opleve, at de pludselig får morgenrejsning igen.

Dyrk motion

Motion er vigtigt. Også lidt mere heftig motion som spinning eller svømning. Det øger frigivelsen af endorfiner i kroppen, som er med til at give en rejsning. Den øgede blodgennemstrømning i de nedre regioner har også en positiv virkning på potensen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hold op med at ryge

At lave en rejsning kræver ilt. Under normale omstændigheder sætter iltmolekyler sig på de røde blodlegemer og bliver på den måde transporteret rundt i kroppen. Nikotin er en kæp i hjulet og besværliggør en rejsning. Stoffet får blodårerne til at trække sig sammen og bevirker, at kulilte sætter sig på de røde blodlegemer og ’fortrænger’ ilten.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Begræns dit alkoholforbrug

Drik alkohol med måde og ikke mer, end Sundhedsstyrelsen anbefaler. Man kan sagtens nyde et glas dagligt, uden at det er skadeligt - det kan endda være med til at skabe den rigtige atmosfære forud for et samleje. Hvis man i mange år har haft et stort forbrug af alkohol, påvirker det både lysten og evnen til at få rejsning, også selvom lysten måske er der.

Træn din bækkenbund

Det er ikke kun kvinder, der har glæde af knibeøvelser. For de mænd, der har fået beskadiget nerver for eksempel i forbindelse med en operation for kræft i blærehalskirtlen eller i endetarmen, kan bækkenbundstræning være vejen frem.

Se evt. mere om bækkenbundsøvelser for mænd  hos Kræftens Bekæmpelse her:

Kom i medicinsk behandling

For mænd med forhøjet blodtryk, sukkersyge og forhøjet kolesteroltal er den rette medicinske behandling vigtig – stort set altid i kombination med en kostomlægning.

Hvis man har problemer med at få en rejsning, fordi nerverne er blevet ødelagt i forbindelse med en operation, eller fordi man for eksempel har sclerose, kan man få hjælp af medicin som Viagra.

Man kan også sætte en stikpille op i urinrørsåbningen. Her kommer rejsningen normalt efter 5 til 10 minutter efter. Den varer fra 30 til 60 minutter.

Hvis pillebehandlingerne ikke virker, kan man selv sprøjte medicin direkte i svulmelegemerne i penis. Næsten alle mænd er i stand til at få rejsning med denne metode, men mange finder det ubehageligt at stikke sig selv, og at rejsningen varer ved i nogle timer, uanset om han har lyst eller bliver seksuelt stimuleret, og uanset om han har fået orgasme og udløsning.

Tag hjælpemidler i brug

Vakuumpumpe og penis-ring kan også tages i brug, hvis erektionen ikke er tilstrækkelig. Pumpen virker ved, at penis indføres i et hulrum, som pumpes fri for luft. Når erektionen er tilstrækkelig, rulles penis-ringen ned om roden af penis. Den virker som en slags elastik, der forhindrer blodet i at løbe væk igen. Hvis problemet er at bevare en rejsning, kan man bruge penis-ringen uden vakuumpumpe.

Kom i chokbølgebehandling

For at en mand kan få rejsning, skal hans blodkar kunne udvide sig meget på kort tid. Hvis blodkarrene ikke er i stand til det på grund af forkalkning, kan en chokbølgebehandling ofte afhjælpe problemet. Når bølgerne rammer svulmelegemerne i penis, dannes der nye blodkar i vævet, som er med til at øge blodtilførslen. Behandlingen har effekt i flere måneder og er smertefri.

Få hjælp af en sexolog

Uanset om hovedårsagen til de erektile dysfunktioner er et fysisk eller psykisk problem, kan mange have glæde af sexologisk rådgivning. En medicinsk behandling kan sjældent stå alene.