sex

Få bugt med psykiske potensproblemer

Hvis manden har et rejsningsproblem, betyder det ofte, at begge parter begynder at undgå situationer, som kunne lægge op til sex. Man begrænser den kropslige kontakt, og intimiteten ryger. Selv når der er fundet en fysisk årsag og løsning på mandens problem, forsvinder de psykiske følgevirkninger ikke nødvendigvis. Her er det vigtigt at huske, at det er parret, der har et fælles problem og derfor også skal være fælles om en løsning, siger autoriseret sexolog og socialrådgiver Susanne Kjellmann fra Sexologisk Privatklinik. Her giver hun 6 gode råd til at komme videre:

Det kan være svært for mange at give udtryk for, hvor man gerne vil kysses eller nusses.

Kvinder: Tænk på, hvad I siger!

Mange mænd er mere sårbare og følsomme, end de umiddelbart giver udtryk for. Det har mange kvinder ikke blik for. Tværtimod er de dygtige til ’at kastrere mænd’. Kvinden ved lige nøjagtig, hvordan hun skal ramme manden på hans ømmeste punkter, for eksempel ved at nedgøre ham og irettesætte ham hele tiden. Hun kan også kræve, at der skal være opfyldt visse kriterier, før hun kan have sex, for eksempel at han skal have pudset vinduer, slået græsplænen eller puttet børnene.

De fleste kvinder er glade for roser, også i overført betydning. Det styrker selvtilliden, og man føler sig elsket. Mænd har det på samme måde, men det glemmer mange kvinder. Det behøver bare at være en lille bemærkning som ’du er vel nok en god far’, ’hvor har du egentlig en flot brystkasse’, eller ’din bagdel kommer rigtig til sin ret i de bukser’.

Arbejd med det seksuelle sprog

Det kan være svært for mange at give udtryk for, hvor man gerne vil kysses eller nusses. Man tror, at den anden nok selv finder ud af det. Men den anden er ikke tankelæser og ofte lidt genert. Nogle er vant til at snakke om sex, mens de fleste slet ikke har et sprog for det. Men det er vigtigt at kunne give udtryk for sine ønsker og følelser for at få sexlivet på skinner igen. Derfor: tal sammen, del fantasier, læs noget erotisk og få en dialog om det.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Prioriter jeres seksualitet

Det er vigtigt at være opmærksom på hinanden, være til stede i nuet og måske skrue lidt ned for fodbold, fitness, arbejde og alle de andre ting, der får lov til at fylde i hverdagen. Det er ikke rimeligt, at det seksuelle er en af de ting, der først er plads til, når børnene er lagt i seng, når arbejdet er overstået, og når man har været gennem rækken af middagsgæster, som man skylder.

Helt konkret handler det om at afsætte tid til kærlighed.

Skriv ned i kalenderen, at her er der gjort plads til en kærlighedstime, dvs. 60 minutter. Find et tidspunkt, der passer begge parter. Det kan være en udfordring, hvis den ene er er et morgenmenneske, og den anden er et B-menneske. Sådan en banal ting kan være årsag til, at der opstår problemer.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Dyrk nærværet og intimiteten

Hvis manden har rejsningsproblemer eller ikke kan få udløsning, er det en god idé at gå langsomt til værks og starte med at lave en række sensualitetsøvelser, som man enten får anvist af en sexolog eller læser sig til. Det handler om at komme tæt på hinanden igen og derfor i første omgang om at dyrke nærvær og intimitet i kærlighedstimen. Aftale, hvem der skal gøre soveværelset hyggeligt, og hvem der skal starte med at nusse den anden. Efter en halv time bytter man roller. I første fase nusser man hele kroppen – minus de erogene zoner. I næste fase inddrager man de erogene zoner. Først i tredje fase må man have samleje. Det er individuelt, hvor lang tid de enkelte faser varer. Først når begge parter er parate, må man gå videre til næste fase.

Kom myterne til livs

En lang række myter er med til at slå knuder på både mandens og kvindens seksualitet. Mange har forvrængede forventninger til, hvad der er det normale, fordi vores samfund er så gennemseksualiseret. Selv Magnum-reklamer ligner en kvinde, der slikker en penis.

Man tror måske, at man kun er god nok, hvis der er tale om den store hengivelse, hver gang man går i seng med hinanden. Og mange kvinder tror måske, at det er deres skyld, at manden har problemer med rejsningen, fordi de ikke er tilpas lækre eller sexede. Men hvem siger, at et samleje skal være det helt store hver gang, hvor englene synger om kap?

Vi spiser jo heller ikke entrecôte med bearnaisesovs hver dag. Indimellem smager det også meget godt med en frikadelle. Man kan også springe et samleje over og bare ligge og hygge sig, nusse og kysse lidt bag ørerne i stedet for.

Her må man bringe forventningerne til sig selv og sin partner ned på et realistisk plan ved at tage en åben snak om det.

Søg professionel hjælp

Hvis blot den ene part i et forhold kommer fra en familie, hvor man aldrig har snakket åbent om problemer, kan det være svært at komme i gang med at tale om noget så tabubelagt som sin seksualitet. Mange par gør et ihærdigt forsøg, men får først hul på det, når skilsmisse måske er kommet på tale, og de derfor har besluttet at gå i samtaleterapi hos en sexolog.

Mænd kan have en voldsom angst for ikke at kunne præstere. Hvis der for eksempel tidligere har været tilfælde, hvor der har været problemer med at få rejsning, kan han let blive bange for, at det skal gentage sig, og så er han havnet i ond cirkel.

Her er det ofte hovedet på toppen af kroppen, der med vold og magt prøver at styre det hoved, der sidder mellem benene: nu skal den bare op at stå, og der skal være fuld rejsning. I sådanne situationer er samtaleterapi også vejen frem.

Læs mere om