Opvaskemiddel: 8 typer, der klarer opvasken

Opvasken skal være skinnende ren, men kig også lige efter, hvad sæben betyder for miljøet og din sundhed

Vask med god samvittighed

Gå efter et håndopvaskemiddel med miljømærkninger, hvis du vil sikre, at din opvask ikke er skadelig for miljøet og din sundhed. 

 

  • ECOCERT-certificering findes på produkter fra økologisk produktion, som er produceret med respekt for miljøet.  
  • Asthma Allergy Nordic kaldes også Den Blå Krans og er et nordisk allergimærke. Produkter med Den Blå Krans må ikke indeholder stoffer, der kan give allergi. Er håndopvaskemidlet udstyret med Den Blå Krans, skal hele indholdslisten fremgå på emballagen. 
  • Svanemærket er det nordiske miljømærke. Svanemærket giver forbrugeren garanti for, at produktet er mindst muligt miljø- og klimabelastende og ikke indeholder sundhedsskadelige stoffer.
  • EU Ecolabel er det europæiske miljømærke og skal give forbrugeren garanti for, at produktet er mindst muligt miljøbelastende og tager hensyn til forbrugerens sundhed. 

Håndopvaskemiddel er ikke sulfo 

Vidste du, at håndopvaskemiddel ikke er det samme som sulfo? Sulfo er et syntetisk kemisk stof, der tidligere blev brugt i opvaskemidler. I 1970’erne blev det forbudt at bruge sulfo i håndopvaskemidler, fordi det er svært nedbrydeligt.

Faremærket 

Koncentreret håndopvaskemiddel er typisk udstyret med faremærket for sundhedsfare. Mærket er udformet som et udråbstegn og indikerer, at håndopvaskemidlet kan irritere huden eller skade øjnene. Faremærket gælder ikke, når midlet er fortyndet med vand eller ved normal brug.

Doser efter anvisning

Brug den mængde, der er anvist på flasken. Typisk skal man bruge 2-3 ml håndopvaske-middel til 5 liter vand. Håndopvaskemiddel indeholder tensider, som er skadeligt for planter og dyr, der lever i vandet. Jo mere opvaskemiddel man bruger,jo flere tensider bliver der skyllet ud med opvaskevandet.