10 ting du skal lære dit barn i køkkenet

Her er 10 nyttige råd til, når børnene er med i køkkenet og laver mad. Rådene er fra Frøken Jensens kogebog for børn.
børn i køkkenet

Vask køkkenredskaber og skærebræt med sulfo, hver gang du er færdig med en opgave og skal i gang med en ny. Du må ikke bruge den samme kniv først til rå kylling og derpå til grøntsager.

Tag et forklæde på

Begynd med at tage et forklæde på. Det beskytter både dit tøj og dig selv, hvis du pludselig bliver oversprøjtet med kogende vand eller rygende varm olie.

Vask hænder

Vask dine hænder grundigt med sæbe. De skal både vaskes, før du går i gang med at lave mad, og hver gang du er færdig med en opgave og skal begynde på en ny. For eksempel efter, at du har skåret rå kylling og skal til at skrælle gulerødder.

Vask køkkenredskaber og skærebræt

Vask køkkenredskaber og skærebræt med sulfo, hver gang du er færdig med en opgave og skal i gang med en ny. Du må ikke bruge den samme kniv først til rå kylling og derpå til grøntsager.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hold rå mad fra tilberedt mad

Hold rå madvarer adskilt fra tilberedte madvarer. Hvis du har haft rå kylling eller fisk på en tallerken, må du ikke læggge den stege kylling eller fisk tilbage på samme tallerken.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vær omhyggelig med grøntsager med jord på

Vær omhyggelig med grøntsager og krydderurter med jord på. Skyl dem grundigt og skræl grøntsagerne nede i køkkenvasken, før du lægger dem på skærebrættet.

Skift karkludene ud

Beskidte karklude er en af køkkenets værste bakteriebomber. Udskift karklude og viskestykker hver dag. Brug køkkenrulle, når du skal tørre rå kødsaft og jord op. Karklude må aldrig bruges til at tørre op på gulvet. Brug køkkenrulle eller gulvklud til gulvet.

Brug grydelapper

Brug grydelapper, når du skal holde om varme gryder og pander.

Pas på håndtag, der stritter

Når du steger noget på komfuret, skal du altid stille panden, sådan at håndaget ikke stikker ud over komfurkanten.

Sæt maden i køleskabet

Hvis der er rester efter aftensmaden, skal de stilles i køleskabet så hurtigt som muligt. Dæk maden til med film. Køleskabet skal være under 5 grader, så luk døren i en fart. Køleskabet skal holdes rent.

Hold øje med datomærkningen

Hold øje med madvarernes holdbarhedsdatoer og lugt og se på maden, om den stadig er spiselig. Smid maden ud, hvis du er i tvivl. Muggen mad skal altid kasseres.

Læs mere om