Nyt badeværelse: Det må du gøre selv

Skal du have ny vask, nye fliser eller ny bruser? Eller skal hele badeværelset moderniseres, kan du spare mange penge, hvis du gør nogle af tingene selv. Andre ting – for eksempel afløb – skal du have en autoriseret fagmand til at gøre.
VVS-mand på toilet

Badeværelset byder på mange opgaver, du selv kan klare - og en del opgaver, hvor du skal have hjælp af en uddannet håndværker. Se, hvad du skal have hjælp af en installatør til at gøre.

Spar penge ved at gøre arbejdet selv

Badeværelset bliver skønt, når der er kommet nye fliser, maling på væggene og brusekabinen fungerer på ny. Men renoveringen af et badeværelse kan være et stort projekt og dyrt, hvis håndværkere skal udføre hele arbejdet. Samvirke guider dig til, hvad du må selv, når det gælder istandsættelse af dit badeværelse.Nogle ting skal – når du har lavet dem – godkendes af en håndværker. Samtidig er det for eksempel også kun en autoriseret håndværker, der må ændre på afløb og lignende.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Må man selv skifte fliser?

Du kan selv sætte fliser op. Du må også sætte en skillevæg op i dit badeværelse eller beklæde væggene med tapet og maling, som udgangspunkt skal der ikke en håndværker til disse opgaver.

Dog skal du sikre dig, at du indretter dit badeværelse efter de krav, der er til vådrum. Gør du ikke det, risikerer du, at din forsikring ikke dækker, hvis der opstår skader i dit badeværelse.Reglerne for vådrum kan du se hos Statens Byggeforskningsinstitut

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Du må selv skifte kontakter

Du må altid skifte afbrydere og stikkontakter, hvis der er under 250 volt i ledningerne. Reglerne på badeværelser er de samme, som gælder for, hvilket gør-det-selv-arbejde du må udføre i andre rum, når det kommer til el.

Her er en liste over ting, du skal have hjælp af en elektriker eller installatør til at gøre:

 

  • Helt nye installationer i boligen
  • Opsætte halogenlamper (lavvoltbelysning), hvis transformer, lamper og ledninger er købt hver for sig
  • Udvide eksisterende elinstallationer i boligen, for eksempel sætte en ny stikkontakt op ved siden af en eksisterende
  • Udføre elarbejde i sikringstavlen
  • Arbejde steder, hvor der er mere end 250 volt

 

Selvom du ikke skal have udført nogle af ovenstående opgaver, er det altid en god ide at kontakte en autoriseret el-installatør for at få tjekket dine installationer.

Du må ikke selv ændre eller lægge nye rør

Når du kommer til vand, vandrør og afløb, er der langt mindre, du må klare helt selv. Det er fint at udskifte en vask eller en vandlås, hvis du kan tilslutte den til det eksisterende afløb. Du kan også selv skifte toilet – dog må dog aldrig selv ændre på afløb, når gør-det-selv.Her er en liste over ting, en autoriseret VVS-mand skal lave:

 

  • Alle former for indgreb i den faste, eksisterende vand- og afløbsinstallation i boligen. Det betyder: En autoriseret installatør skal være med, når der ændres på rørføring, afløb og lignende.
  • Nye vvs-installationer i boligen.