Mærkelige madnavne: Hvorfor hedder det Janssons fristelse?

Janssons fristelse er et af de mange mærkelige madnavne, som giver anledning til gætterier og spekulationer om, hvorfor retten hedder, som den gør. Samvirke har spurgt en madhistoriker, så du kan underholde fun facts og gode historier næste gang du sidder til et middagsselskab.

Hvilken Jansson er denne ret mon opkaldt efter? Historierne er mange.

Janssons fristelse 

Den tunge svenske ret, som består af flødegratinerede kartofler og ansjoser, er blevet til omkring år 1900 og optræder første gang i Den Store Svenske Kogebog i 1940. Ifølge madhistoriker Nina Bauer findes der flere forskellige mere eller mindre usandsynlige bud på, hvordan den har fået sit mærkværdige navn.

Historien om vækkelsesprædikanten

Mad med historie

Har du nogensinde spekuleret over, hvem Skipper Labskovs mon kunne være? Om italiensk salat egentlig stammer fra Italien? Eller om Kejser Cæsar spiste cæsarsalat? Samvirke har samlet 10 retter med mærkelige navne og spurgt en madhistoriker om, hvorfor de hedder sådan: 

Cæsarsalat

Skipperlabskovs 

Bøf Stroganoff

Russisk og italiensk salat

Knepkager

Dyrlægens natmad

Amagermad 

Arme riddere

Benløse fugle

En af historierne går på, at retten er opkaldt efter en svensk vækkelsesprædikant fra 1800-tallet ved navn Eric Jansson. Han skulle angiveligt være udvandret til Amerika, fordi han fandt Sverige så syndigt, at han ikke kunne holde ud, at være der, fortæller Nina Bauer. Men selv en vækkelsesprædikant har laster.

»Han gik jo ind for, at man skulle leve asketisk, men så er han alligevel blevet fristet af den her ret og har spist den i al hemmelighed. Ifølge historien er han blevet opdaget af en af sine disciple, og på den måde skulle retten altså have fået sit navn,« siger Nina Bauer.

Operasangeren, der var glad for mad

En anden historie går på, at retten skal være opkaldt efter en svensk operasanger ved navn Pelle Janzon. 

»Han skulle efter sigende have været meget glad for mad og af den grund på en evig slankekur. Og så har den her fede kartoffelgratin med ansjoser altså været en stor fristelse,« siger Nina Bauer.

Sådan laver du Janssons fristelse

Læs mere om