Få mere biodiversitet i haven: Opfør dig som et stort dyr

Leg ulv, rådyr eller bisonokse i din have, hvis du vil have mere biodiversitet. Og lad endeligt bare plæneklipperen stå så - helst det meste af sommersæsonen. Sådan lyder to af eksperternes råd til, hvad du skal gøre, hvis du vil have mere biodiversitet i haven

Vil du hjælpe biodiversiteten på vej i din have, skal du droppe den smukke prydhave og de eksotiske blomster, og tror du, at en tilgroet have er det rene paradis for insekter og vilde planter, kan du godt tro om igen. Vil du have høj biodiversitet i haven, skal du forstyrre naturen igen og igen. Faktisk bør du opføre dig som et stort dyr, der flår og river i planterne og knækker blomster, selvom de står med flotte farver. Du må også gerne gå til den, når det gælder beskæring af planter og buske – og brug bare en le eller plæneklipperen til at klippe ned med, for hvis du ikke rører en finger i haven, bliver bevoksningen tæt og haven mørk og kold. Kølige skyggerige haver bryder insekterne sig ikke om.

 

Når du går i haven, så husk:  

  • Drop også græsslåningen om sommeren. Slå kun enkelte ”øer” i græsplænen, hvis du vi have steder at sidde i haven, og sørg for at få samlet det afklippede græs op. Ellers bliver alt under græsset kvalt. Vent med at slå hele haven til sent om efteråret eller vinteren.
  • Så kun blomster, der er hjemmehørende i Danmark. I mange frøblandinger findes eksotiske arter, der ikke normalt findes i Danmark, men de hjælper ikke på biodiversiteten, da mange insekter og bier er afhængige af arter, der findes i Danmark.
  • Tag skyklapper på – i hvert fald hvis du elsker den frodige have fyldt med planter og blomster. Du skal også droppe at vande. Der skal hellere være lidt tørt og lidt langt mellem planterne i haven. Er en have for fugtig og for fuld af næring, vinder de stærkeste planter som græs og skvalderkål, og det bliver svært at få en blomsterrig havn.
  • Lad de døde grene og stammer ligge. I naturen bliver der ikke ryddet op, hvis en gren knækker eller når bladene falder af træerne. Du skal droppe at køre det døde, organiske affald på genbrugspladsen, da det er levested for biller og andre insekter.

Kilde: Rasmus Ejrnæs, seniorforsker i biodiversitet ved Institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet, samt råd fra Danmarks Naturfredningsforening