9 oplevelser, du kan få i naturen i efteråret
Se kronhjorte i brunst
Fra slutningen af august og resten af efteråret er kronvildt, rådyr og dådyr i brunst. Mest imponerende er synet - og lyden - når de store kronhjorte slås om hunnernes gunst. De dybe parringsbrøl kan høres flere kilometer væk. Kronvildtet er især aktivt ved solopgang og solnedgang, og de er særligt aktive på dage, hvor himlen er klar, og aftenerne er kolde og disede.
Hold dig i øvrigt på afstand. Kronhjorten er et stort dyr, du ikke bør skræmme.
Prøv en klatrebane i trætoppene
Nyd de grønne, gule og røde nuancer fra toppen af trækronerne, når du kaster dig ud på naturoplevelser i en af Danmarks mange klatreparker med ture i træerne. Parkerne har baner, der varierer i sværhedsgrad.
Et af de kendte steder med klatrebane er majestætiske Kragerup Gods (billedet) på Midtsjælland, der har eksisteret siden 1327 og er omringet af skov, park og en voldgrav, hvor man kan sejle i kano. Ved Kragerup Gods findes banen ”Go High”, der er en cirka 6 km lang klatrepark i 25 meters højde. Klatreparken har 6 klatrebaner med forskellige sværhedsgrader, og den længste svævebane er 408 meter.
Børnibyen.dk har en oversigt over en del af parkerne. Husk, at du ofte skal booke på forhånd for at kunne klatre.
Assistens Kirkegård eller Vestre Kirkegård i København
Hvis du er i storbyen, så tag et smut forbi Assistens Kirkegård, når efterårsfarverne gløder. Her kan du få en masse farveoplevelser på grund af de mange forskellige træer og buske. På kirkegården er flere kendte danskere begravet såsom H.C. Andersen, Niels Bohr og Søren Kierkegaard.
Du kan også tage på kirkegårdsvandring på Vestre Kirkegård, der er Danmarks største kirkegård og er stedet, hvor du finder flere afdøde statsministre og opdagelsesrejsende.
På begge kirkegårde er der i perioder af året omvisninger for gæster.
Egeskov slotshave
Rundt om Egeskov Slot ligger ”Danmarks smukkeste have”. Det historiske haveanlæg ser ud, som det har gjort siden 1959, hvor man begyndte at restaurere den gamle have. Læg især mærke til de unikke hække, som bliver plejet af slottets gartnere. Selve slottet er 450 år gammelt og er en af Europas bedst bevarede vandborge. Far vild i de eventyrlige efterårsfarver i en stor labyrint designet af Piet Hein, eller gå en tur i højden i de gamle bøgetræer, hvor der er en 100 meter lang hængebro. Alt dette kan du læse mere om her.
Odense Å
Gå en tur langs Odense Å, som strækker sig over 20 km. Her kan du se efterårets smukke farver, samtidig med at du finder ”Ud i det blå”-skiltene, som fortæller om ådalens dyr og planter samt historiske steder og begivenheder. Stien går også forbi Odense Zoo, hvor man kan se tigre og løver gennem trådhegnet. Åen strækker sig hele vejen fra Kertemindevej i nordøst til Bellinge i sydvest. Åen indbyder blandt andet til kanosejlads og lystfiskeri. Du kan læse mere om turen her.
Tænd bål eller lav mad i naturen
Tænd bål i skoven og få varmen efter en lang gåtur. Et bål skaber hygge, og på udinaturen.dk kan du finde bålpladser over hele landet, hvor det er tilladt at tænde op, så du kan nyde flammernes knitren. Nogle steder kan du finde griller, men du kan også medbringe dit eget kogegrej og lave aftensmaden over den levende ild.
Silkeborgskovene
Silkeborgskovene er en del af Danmarks største skovområde. De sammenvoksede skovarealer grænser alle op til små og store søer, hvor de smukke efterårsfarver på trækronerne kan ses spejlet i vandet. På Silkeborgsøerne, også kendt som Himmelbjergsøerne, kan man snuppe en kanotur. Tag en tur ud at se Himmelbjerget, hvis top stikker 147 meter op over havets overflade. Geologer kalder Himmelbjerget en ”falsk bakke”, da det faktisk er en skråning, som er dannet under istiden. Billedet er af den kustige sø Schoubyes sø på Haarup Sande øst for Silkeborg. Find alt, der er værd vide, om den "falske bakke" her.
Kærlighedsruten på Tåsinge
Hop op på cyklen og kør ”I kærlighedens fodspor” på Tåsinge, hvor du kan opleve efterårets farvepalet i det naturskønne område. Cykelruten har et fladt terræn på den sydlige del af øen, men er mere bakket på den nordlige del. Ruten går ad små stier langs vandet, gennem skov og hyggelige landsbyer og er omkring 50 km lang. Turen kaldes kærlighedsruten, fordi den tager udgangspunkt i den ulykkelige kærlighedshistorie mellem dragonløjtnanten Sixten Sparre og linedanseren Elvira Madigan, som endte deres dage i Nørreskoven på Tåsinge. Hvor ruten starter, og hvilke krumspring den tager, kan du læse om her.
Se bævere og få motion i Klosterheden Plantage
Mellem Struer og Lemvig ligger Danmarks tredjestørste naturområde, Klosterheden Plantage, som indbyder til masser af motion og aktivitet i de flotte efterårsfarver. Her kan du være heldig at spotte vilde bævere og kronvildt samt sjældne planter i skovbunden. Bæverne er nataktive dyr, men i områder hvor de er trygge, kan man ofte se dem hele døgnet. Gå ikke for tæt på bæverne.
Plantagens vandløb og søer er noget af landets reneste, da plantagen stort set bliver drevet uden gødning. På ”Sundhedsporet” og naturfitnessbanen kan man få sved på panden, og der er både en vandre-, ride- og mountainbikerute i varierende terræn. Mountainbikeruten er 50 km.
Artiklen er opdateret i september 2022
Læs mere:
Se også
9 broer, du kan gå på i Danmark
7 ting du kan bruge efterårets blade til
11 grøntsager, du kan så i efteråret
Det hemmelige Danmark: Gemte og glemte steder, du kan besøge
10 ting du kan bruge kastanjer til
Overnat med fødderne i vandkanten: 9 sheltere nær den danske kyst