Må ormstukne æbler presses til saft?

Er det nok at undgå stødpletter på æbler, der skal presses til saft?
?

Vi vil selv presse æbler og er med på at undgå stødpletter og råddenskab, men er i tvivl om, hvorvidt ormstukne æbler bør undgås?

Aage Christensen, Hedehusene

Svar fra Leif Skibsted

Æbler, der tabes i forbindelse med mostfremstilling og bliver stødte, kan godt bruges til presning med det samme, men hvis de har været opbevaret med stød, bør de kasseres. Ved beskadigelse af æblerne kan svampe og bakterier trænge ind i æblet, og under deres vækst produceres giftstoffer, som overføres til mosten. Mikroorganismer behøver kun ganske små huller for at komme igennem æblets skind, så derfor bør ormstukne æbler heller ikke anvendes til most. Hvis most lugter jordslået, bør den altid kasseres, da det er tegn på svampevækst i æbler eller most.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Læs mere om