Må man tænde bål i haven?
Brug den rigtige optændingsmetode
Er kuglegrillen blevet for kedelig, eller er gasgrillen mest til hverdagsbrug? Flere og flere danskere har fået øjnene op for at grille aftensmaden over bål.
Når du skal tænde ild for at lave aftensmad, skal du altid være opmærksom og tænke dig godt om, så du får grillen eller bålet i gang sikrest muligt. Når du griller over bål, er der flere flammer, end når du tænder op i en almindelig gril.
Først og fremmest er det vigtigt, at træet er tørt, inden du tænder bålet. Og samtidig skal du bruge de rigtige ting, når du tænder op. Det fortæller Torben Jensen, der er brandmand og konsulent i Beredskabsforbundet:
»Du skal bruge tændvæske, optændingsblokke eller papir, der er pakket ind mellem træet, når du skal tænde bålet. Hvert år ser vi nogle, der har brugt benzin eller diesel. De 2 brændstoffer kan udvikle sig næsten eksplosionsagtigt, og du må under ingen omstændigheder bruge benzin eller diesel til at tænde op med!«
Husk afstanden og pas på i vinden
Vil du tænde bål derhjemme, er det vigtigt at huske sin sunde fornuft.
»Kig rundt. Du må ikke have åben ild for tæt på bygninger eller tørre planter. Det er vigtigt at være forsigtig, og er du i tvivl, så pas på med ilden eller lad helt være med at tænde den,« siger Torben Jensen.
I Afbrændingsbekendtgørelsen findes en række retningslinjer for, hvor langt du skal væk fra bygninger og planter som hække og store træer, hvis du vil tænde bål eller grille over bålfad i haven.
Større bål, større afstand
Er der ikke hårdt tag på bygningerne i din have, står der i anbefalingerne i Afbrændingsbekendtgørelsen, at du bør gå mindst 15 meter væk fra bygningerne. Er der tørke udenfor, gælder samme afstand til hække og store træer. Blæser vinden med mere end jævn styrke, bør du fordoble afstanden for at sikre, at gløder ikke hopper op på tag eller bygninger.
Den vejledende afstand på 15 meter gælder bål og bålfade med en diameter på mindre end 80 centimeter. Er diameteren større, skal afstanden også være større.
Sluk bålet ordentligt
»Du bør aldrig forlade et bål, hvor der stadig er flammer. Er der kun gløder, kan du slukke dem ved at hælde vand forsigtigt på bålet. Ikke noget med at kaste en spandfuld på i ét hug. Hæld det på lige så stille, så det bålopvarmede vand ikke springer tilbage på dig,« forklarer Torben Jensen.