7 tip til skaldyr på grillen

Iskrabber, muslinger, hummerhaler, kæmperejer, selv østers kan du grille. Det er både simpelt og hurtigt at grille skaldyr, og resultatet bliver lækre forretter, der imponerer dine gæster. Samvirke har spurgt Kim Schultz til råds. Han er på det danske grilllandshold og formand for World BBQ Association Denmark.
Rejer på grill

Når rejerne får den velkendte orange-røde farve er de færdige. Velbekomme.

Vælg friske dyr

Langs de danske kyster kan du sagtens selv samle østers eller muslinger til grillen, men når du køber skaldyr, skal de være friske. Der er altid årstid for nogle skaldyr, så undgå frostvarer, og hvis du køber dem, så husk at tø dem op i god tid.

Tilbered i foliebakke

Det kan være svært at få muslinger og østers til at ligge stille på grillen, og faktisk bliver de ganske varme at holde ved. En foliebakke med salt i bunden er det bedste sted at holde styr på skaldyr. Hvis du vil grille muslinger, kan du også smide dem i en gammel støbejernsgryde med hvidvin og persille. Husk låget.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sæt store skaldyr på spyd 

Hummerhaler, krabbeklør og store rejer kan være svære at grille jævnt, fordi de krummer og er svære at styre. Hvis de kommer på et grillspyd, bliver de rettet ud og er nemmere at vende og dreje. Og så bliver kødet stegt lige meget over det hele.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Lav røg

Den salte smag, som skaldyr har, passer godt til smagen af røg. Den er nem at lave i en kuglegrill. Smid et par stykker kirsebærflis på de varme kul og læg låget på. Det giver en god røg, der trænger godt ind i skaldyrene. Det virker til alt fra hummer til musling.

Tag dem af i tide

Fælles for skaldyr er, at de hellere skal have for lidt end for meget. De bliver seje og gummiagtige, hvis de får for lang tid eller for meget varme. Så hold øjnene på dem og få dem af grillen, før det er for sent. 

Giv krydderi uden at drukne smagen

Skaldyr har en kraftig smag, der matcher godt med lime, hvidløg og krydderurter. Både muslinger og østers kan også gratineres med ost. Men pas på, at du ikke krydrer med så mange forskellige ting, at smagen af skaldyr drukner.

Vælg det rigtige tilbehør

Drop ketchup og kartoffelsalat. Skaldyr har en frisk og let smag. Den passer bedst til en grøn salat og nybagt brød. Hvis du gerne vil servere tilbehør fra grillen, er asparges eller avocado gode bud.

Læs mere om