Kom på fornavn med dine kartofler

Koger du bagekartoflen, og steger kogekartoflen? Samvirke har samlet 5 kartofler, som har hver deres kvaliteter, og som forhåbentlig kan inspirere til et godt kartoffelmåltid. Mød Blå Congo og de andre heldige kartofler.

Blå Congo

Blå Congo er ikke en helt almindelig kartoffel. Den er helt igennem blålilla, og den bevarer sin blå farve efter kogning.
Selve planten har også blå blomster. Den stammer fra Sverige, hvor den er til salg i supermarkeder. Den er forholdsvis ny i de danske butikker, men kan findes i forretninger med større sortiment. Smagen er ikke så meget anderledes end i andre kartofler. Den bruges derfor mest til at servere, når man vil overraske sine gæster.
Lignende sort er Vitelotte.

Aspargeskartoffel

Aspargeskartoflen er velegnet til at koge og giver en delikat kartoffelsalat.
Farven er dyb gul, og smagen er nærmest nøddeagtig. Aspargeskartoflen koges med skrællen på og pilles inden servering - på den måde bevarer du alle smagsnuancer i kartoflen. Aspergeskartoflen er stadig de danske kokkes fortrukne delikatessekartoffel. Størrelsen på knoldene varierer meget, og der er ikke krav om størrelsessortering af aspargeskartofler som for de øvrige sorter.
Lignende sort er Linzer Delicatesse.

Ditta

Ditta er god at koge, også egnet til kartoffelsalat og til at stege i ovn.
Sorten giver regelmæssige, aflange knolde med et tyndt, glat og gult skind. Ditta er kogefast, men skal koge et par minutter længere end andre sorter. Det tynde skind gør, at den kan spises både med og uden skræl. Kartoflen kan nydes varm og som kold i kartoffelmads­udgaven. 

Estima

Estima er ideel som bagekartoffel og til kartoffelmos, den kan også friteres og steges i ovn.
Estima er en stor rund eller oval kartoffel. Den er hvid i kødet og har et højt tørstofindhold.
Lignende sort er Maris Piper.

Folva

Folva er god til mos, som bagekartoffel, til fritering, almindelig kogt kartoffel og stegning i ovn.
Sorten giver pæne, runde eller ovale kartofler. Farven er gul, og Folva er meget kogefast. Folva egner sig til dyrkning på alle jordtyper.
Som ny, umoden kartoffel smager den fantastisk godt.

Sava

Sava er en populær kogekartoffel.
Den er rund og oval med gul farve i både skind og kød. Sava har været den mest almindelige spisekartoffel i Danmark i de seneste 20 år på grund af den runde og bløde smag, der passer til de fleste retter. Desuden koger den ikke ud. Der er dog ved at komme andre sorter frem, som matcher den.
Lignende sort er Jutlandia.

Læs mere om