Klipper du fingerneglene rigtigt? Sådan får du det sundeste resultat

Vil du have sunde og fleksible fingernegle, så bør du overveje at droppe 3-i-1’er og saks og i stedet begynde at file neglene. Sørg uanset hvad for ikke at klippe – eller file – dem for langt ned, og husk god hygiejne, lyder rådet fra ekspert.
Person klipper negle med en 3-i-1'er.

En 3-i-1'er er hård kost for dine fingernegle. Overvej i stedet at file dem, hvis du vil øge deres fleksibilitet og sundhed. 

Fil hellere fingerneglene og lad saks og 3-i-1’er blive på hylden

De fleste, der ikke har lange negle, men blot korte og praktiske negle, hiver formentlig 3-i-1’eren eller neglesaksen frem, når det er tid til at få trimmet neglene. Men faktisk bør man slet ikke klippe fingerneglene – de har meget bedre af, at man filer dem, siger negletekniker og kosmetolog Maggie Sommer Lundsteen, som sidder i bestyrelsen for Dansk Kosmetolog Forening og er indehaver af forretningen Ticket2Beauty. 

»Når du klipper fingerneglene, både med en 3-i-1’er og med en klassisk neglesaks, så vrider du neglene, og det er ikke særlig sundt,« siger hun.

Klipning øger risikoen for, at neglen går i stykker

Neglens naturlige bøjning bliver nemlig rettet ud, når vi trykker 3-i-1’eren eller neglesaksen ned. Det øger risikoen for, at den knækker, eller at der ryger et stykke af neglen nu eller senere. Forestil dig neglen som en dyb tallerken, der vender på hovedet. En tallerken vil gå i tu, hvis man forsøger at rette den ud. En fingernegl er langt mere bøjelig og fleksibel, men de tynde lag, som en negl består af, kan løsne sig fra hinanden under presset og dermed gøre neglen mere porøs. Hvis du har tendens til tørre negle, har du sikkert oplevet, hvordan neglens lag kan dele sig og det øverste lag knække af. Ved at file neglene i stedet for at klippe dem kan man øge deres fleksibilitet.    

Fil neglene rigtigt

Det er let at file neglene i stedet for at klippe dem, og det behøver ikke tage særlig lang tid. Brug helst en sandpapirsfil, da glasfile og stålfile kan splintre den frie kant på neglen. Vælg en sandpapirsfil med maks 180 grit. Det er en gammel skrøne, at du kun må file neglen en vej. Du kan sagtens – og med fordel – file neglen med frem og tilbage- bevægelser.

Brug hellere saks end 3-i-1’er, hvis du ikke vil file

Hvis ikke du kan se dig selv file neglene, så brug allerhelst en god skarp neglesaks. Den kvaser ikke på samme måde neglen fra oven og ned, som en 3i1’er gør, men skærer mere et snit ind i neglen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Skal neglen klippes lige over eller rundes?

Når det handler om tånegle, har du måske hørt, at man helst skal klippe dem nogenlunde lige over. Klipper man for meget ned langs siderne, risikerer man nemlig nedgroede negle, og det kan gøre meget ondt. Med fingernegle er der ikke den samme risiko, så her må du godt lave en flot runding. Enkelte har dog tendens til nedgroede fingernegle, og de må selvsagt være mere påpasselige med at klippe eller file neglene runde.

3-i-1’er og saks ero.k. til tånegle

Du skal som udgangspunkt ikke være nervøs for at bruge 3-i-1’eren til dine tånegle. De er meget tykkere end fingernegle og er derfor ikke lige så sårbare over for tryk, som fingernegle kan være.

Hvor kort må man klippe neglene?

Der skal altid være mindst en millimeter af det hvide ”bånd” for enden af neglen tilbage. På den måde beskytter du neglesengen, som er det lyserøde, du kan se oppe under neglen, mod skidt og snavs. For meget skidt og snavs kan føre til neglesvamp.

Husk god hygiejne

God hygiejne er medvirkende til, at du ikke får betændelse i neglerødderne. Sørg derfor for at:

  • Opbevare fil og saks på steder, som ikke er fyldt med skidt og bakterier
  • Bruger du en saks, så vask den efter hver gang
  • Vaske fingrene, før du går i gang med fil eller saks, så du ikke får skubbet rundt på evt. snavs

Hvor ofte skal jeg file eller klippe negle?

Det er meget individuelt, hvor meget ens negle vokser, og det er i sidste ende op til dig selv, hvornår du synes, de er blevet for lange. 1 gang om ugen er passende for de fleste.