6 fejl du begår, når du lakerer negle
1. fejl: Du bruger produkter fyldt med kemi
Vælg en neglelak med så lidt kemi som muligt. Nogle neglelakker indeholder nanopartikler eller hormonforstyrrende stoffer.
Denne kemi skal du gå uden om
I neglelak bruges der bl.a. nanopartikler (Carbon Black deklareres som CI 77266 (nano)), og forskerne endnu ikke ved, hvilken effekt nanopartikler har på os mennesker. Dyreforsøg har vist uheldige effekter ved udsættelse for Carbon Black. Der forekommer også hormonforstyrrende stoffer såsom benzophenon-1 i neglelak. Desuden indeholder neglelakker ofte opløsningsmidler, som kan give ubehag, hvis de indåndes.
Nogle af de værste kemikalier er forbudt at bruge i neglelak produceret i EU, men vil kunne være i neglelakken, hvis man køber over nettet fra ikke-EU-lande, eller hvis man køber neglelak på rejser uden for EU.
»Negle optager også kemikalier, og der findes ikke helt kemikaliefri lak, men vælg noget med så få kemikalier i som muligt, hvis du går med neglelak,« siger statsautoriseret fodterapeut Jeanne Widstrup.
2. Fejl: Du glemmer at bruge negleolie under lakken
Brug negleolie til at pleje neglene med mellem lakeringerne, men også gerne i de perioder, hvor du har lak på. Olien kan smøres langs neglefalsene, så absorberer hud og negle olien. Neglepladen består af keratin, det samme der er i huden og i håret. Neglelak kan virke udtørrende på neglene.
»Når du bruger olie på dine negle, hjælper du neglene til ikke at tørre ud, så de bliver tynde og sprøde,« siger Jeanne Widstrup.
3.fejl: Du lægger ikke en underlak
Læg en gennemsigtig underlak uden kemi under din neglelak, så den giftige neglelak ikke ligger direkte på neglepladen. Dine negle bliver heller ikke nær så misfarvede, når du kommer en gennemsigtig underlak på først.
4. fejl: Du lakerer helt ud til huden
Undgå neglelak helt ud til kanten af huden. Lad en lille kant af neglen være fri for lak, så du ikke risikerer at få neglelak på huden, da der er større risiko for at optage kemikalier gennem huden end gennem neglepladen. Hvis du har en neglerod, skal du passe ekstra på ikke at få neglelak i, da kemikalierne da har nem adgang til at vandre direkte ind i din krop.
5. Fejl: Du lakerer for lukkede vinduer
Åben vinduerne eller laker neglene udenfor. Når du lakerer negle, damper en del af neglelakkens opløsningsmiddel af, og derfor kan det lugte kemisk. Hvis du vil undgå de giftige opløsningsmidler, bør du lufte godt ud under og efter lakeringen.
6. fejl: Du glemmer at holde pause mellem lakeringerne
Hold pause med neglelakken og giv neglene tid til at ånde. Så kan du også sikre dig, at der ikke er svamp i dine negle, eller at du lakerer andre skader i neglen.
»Selvom neglen ser lidt grim ud, når du lige har taget neglelakken af, så vent lidt, før du lægger en ny,« siger Jeanne Widstrup.