Sådan ser du, om dine tånegle er sunde

Neglene på tæerne er ofte udsat for stød og dårlig klipning. Her giver statsautoriseret fodterapeut Jeanne Widstrup gode råd til, hvad du skal holde øje med, så du får sunde negle
fod med negle på brunt gulv

Du kan også tjekke, om du har sunde fødder og negle, ved at tjekke din puls på foden.

Klip neglen lige over

En sund negl er for det meste klippet lige over og ikke ned i siderne. 

»Ikke alle negle er ens, men langt de fleste negle har bedst af at blive klippet, så de er lige, og så de ikke danner en bue,« siger fodterapeut Jeanne Widstrup.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Negle skal ikke krybe ned i huden

Hvis dine tånegle kryber ned i huden og danner sår eller gør ondt, er det et tegn på, at der er noget galt. Det er ikke en løsning at klippe neglen ned i siden, da du risikerer, at neglen går løs og ikke kan sætte sig fast igen. Du skal i stedet opsøge professionel hjælp, og eventuelt kan løsningen være, at du skal have en metalbøjle på neglen, der hjælper den til at trække sig væk fra huden.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Tånegle må ikke være for korte eller for tykke

Negle sidder fast på huden, og du må gerne klippe dine negle korte, men pas på med at komme for tæt på neglelejet, som er der, neglen hæfter på huden, da det kan gøre ondt og give sår. 

Tykke negle kan opstå ved forskellige fodlidelser som fodsvamp. Hvis neglene bliver tykke og forhornede, er de svære at klippe. Man kan komme til at beskadige dem, derfor er det en god idé at få en statsaut. fodterapeut til at ordne dem og fræse dem ned i højden.

Gode farver og puls 

»En sund negl har en god naturlig farve, der minder om hudens farve, og er ikke tør eller misfarvet,« siger Jeanne Widstrup. 

Du kan også tjekke, om du har sunde fødder og negle, ved at tjekke din puls på foden. Er pulsen nem at mærke og god, er det et tegn på, at foden får det blod og næring, den skal have.

Hår på foden og varme

Et andet rigtigt godt tegn på, at dine negle får, hvad de skal have, er, at du har hår på tæerne, og at fødderne er varme – eller i hvert fald ikke fryser.

»Det vidner om en god sund blodgennemstrømning,« siger Jeanne Widstrup, der minder om, at det selvfølgelig også er genetisk bestemt, hvor meget hår på fødderne man er udstyret med.

Læs mere om