Er hvide pletter på neglene tegn på kalkmangel?

Mange tror, at hvide pletter i neglene er et tegn på, at man ikke får nok kalk. Men passer det?

Drikker du et stort glas mælk, forsvinder de hvide pletter i neglene ikke.

En gammel skrøne

»Nej.« 

Claus Zachariae, der er ledende overlæge på hud- og allergiafdelingen på Gentofte Hospital, kalder det en gammel skrøne, at man får hvide pletter på neglene, hvis man ikke drikker nok mælk. En skrøne, der lever i bedste velgående, men altså ikke er rigtig.

»Det hjælper ikke at drikke mere mælk, hvis man vil af med de hvide pletter,« siger han.

For det har slet ikke noget med kalk at gøre.

Små stød ved neglens rod giver hvide pletter

Grunden til, at nogle mennesker har de små hvide pletter på neglene, er, at der har været et lille stød helt inde ved neglens rod, forklarer hudlægen.

»Hvis man for eksempel trommer meget på bordet med sine negle eller er neglebider, så får man de her små stød – små traumer – der hvor neglen vokser,« siger han.

Stop neglebidningen

  • Brug gennemsigtig neglelak med afskyelig smag.
  • Hold hænderne i gang, og tyg på noget andet. Tyggegummi er oplagt, og hvis du sidder i sofaen, kan alt fra en lille stressbold til et strikketøj hjælpe.
  • Vær tålmodig – neglene vokser ikke ud med det samme. Det tager mindst tre måneder at få nogenlunde solide negle.

Og det giver hvide pletter på neglene, som du først opdager, når neglen med den hvide plet er vokset ud fra under huden.

Hvis du får øje på en lille hvid plet i din fingernegl, må du altså lære at leve med den eller tage vanter på. Negle vokser nemlig langsomt – cirka en millimeter om ugen – og derfor tager det fire til seks måneder, før den hvide plet er nået helt ud til der, hvor du kan klippe pletten af med neglesaksen. Til den tid er der sikkert kommet en ny plet på en anden finger. Eller flere. 

På fødderne tager det omkring ni måneder, før en eventuel hvid plet vil kunne klippes af – men man får oftere hvide pletter på fingerneglene end på tåneglene, fordi tæerne er gemt godt væk i skoene. De færreste er akrobatiske nok til at støde tåneglene ved at bide i dem.

Hvide pletter er ikke farlige

Hudlæge Claus Zachariae forklarer, at neglene i yderste instans kan begynde at løsne sig og måske endda falde af fingrene, hvis man er for hårdhændet med sin trommen eller neglebidning. Hvis det begynder at ske, skal du nok få fingrene ud af munden.

Der er altså intet farligt i de små hvide pletter i neglene, men hvis du får øje på en sort plet i en negl, skal du gå til læge, da det kan være et modermærke med potentiel risiko for kræft. 

Hvis din negl bliver tykkere, kan det være et tegn på neglesvamp, og det sker oftest kun i én negl, da det ikke spreder sig så let. Her er der dog ingen grund til at være bekymret, for svamp er ikke farligt, forklarer Claus Zachariae. 

Derfor er det ikke altid nødvendigt med behandling af neglesvamp, men man kan af kosmetiske eller andre årsager være generet af det. Svampen kan ofte behandles med tabletter. Tal med din læge, hvis du er generet af neglesvamp.

Læs mere om