Kan maling blive for gammel?

Er det en myte, at maling kan blive for gammel, og hvad sker der i givet fald, hvis du maler med den? Få svar her og læs også, hvordan du opbevarer maling, så det holder sig bedst.

Maling lavet på terpentin holder længere

Ja, maling kan godt blive for gammel. Især i dag, hvor størstedelen af den maling, du kan købe er mere miljørigtig end tidligere og dermed også består af lettere biologisk nedbrydelige produkter. Maling, som er lavet på terpentin eller olie, holder sig dog stadig i meget lang tid.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvordan tjekker du, om maling er blevet for gammel?

Den nemmeste måde at kende for gammel maling på er lugten. Når du tager låget af malingbøtten, eller når du har taget de første strøg på en væg, kan du normalt lugte den meget rådne lugt. Nogle beskriver også lugten som skarp og sødlig.

Du er i hvert fald ikke i tvivl om, at malingen er dårlig, når du lugter den. Og så skal du straks holde op med at bruge den.

De fleste malerbøtter har en holdbarhedsdato, og den skal du gå efter. Holdbarhedsdatoen gælder både for åbnet eller uåbnet maling, hvis du har opbevaret malingen korrekt.

Det første tegn på, at en maling er ved at være gammel er, at den skiller. At der er et tyndt, vandigt lag øverst – og en tykkere masse i bunden. Det betyder dog ikke, at du ikke kan male med en maling, der er skilt. Ofte skal der røres rundt i den, og så fungerer den alligevel. Det er først, når lugten kommer, du skal være opmærksom.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvad sker der, hvis du har malet med for gammel maling?

Hvis du trods den ramme lugt er kommet til at male en væg eller et helt rum med for gammel maling, kan du ikke regne med, at malingen fungerer optimalt. Den vil måske ændre farve eller få problemer med at hærde ordentligt.

Der er dog ikke noget sundhedsskadeligt i at have malet med for gammel maling. Når malingen er rådden er der en bakterievækst i den, og der kan også være nogle skimmelsvampesporer i luften umiddelbart efter, at du har malet med den gamle maling.

Men rådden maling afgiver ikke umiddelbart giftige dampe. Og svampesporer og bakterier vil tørre ind, når malingen er kommet på væggen og hærder.

Hvad gør du, hvis du har malet med for gammel maling?

Hvis du har malet en hel væg med for gammel maling, kan det være svært at løse problemet. Forsøg at vaske den for gamle maling væk med vand med det samme, hvis du kan nå det.

Hvis den gamle maling er begyndt at tørre, kan du måske fjerne noget af lugten ved at dække det malede område med forsegler. Mal derefter med ny maling ovenpå igen, for du ikke kan stole på farven og egenskaberne ved den gamle maling.

Hvis du har malet på tapet, kan det være nødvendigt at hive tapetet ned for at få lugten helt væk. Men som oftest vil lugten forsvinde efter nogle uger, når malingen er tørret.

Hvordan sikrer du, at din maling ikke bliver for gammel?

Du kan godt selv gøre noget for, at din maling holder længere:

  • Opbevar maling køligt og tørt under et tæt låg. Køleskabet eller kælderen er gode opbevaringssteder.
  • Hold ALTID maling frostfrit - ellers bliver det straks ødelagt.
  • Put aldrig beskidte pensler eller rørepinde ned i malingen, for så kan bakterier begynde at arbejde med malingen.
  • Hæld den maling, du skal bruge, over i et mindre bæger, hvis du kun skal bruge en del af malingen i en stor malerbøtte – så får du ikke får pensler eller andet ned i den store bøtte.
  • Rør af og til i malerbøtter, du har stående, eller vend dem på hovedet - så samler malingen sig ikke i bunden.
  • Hæld tredobbelt salmiakspiritus ned i malingen - det, der svarer til 20-30 ml ned i en halvfuld 10 liters spand maling - hvis du er i tvivl, om din maling er for gammel, og du gerne vil slå evt. bakterier ihjel i den. Så dør svampe og bakterier.

Kilder:

Kuno Bonne, handyman og initiativtager til malerbasen.dk
Tine R. Sode, fagekspert i Bolius
Peter Hammer, toksikolog i Miljøstyrelsen
Miljøstyrelsen
Dyrup