Hvorfor kan man få blodsmag i munden, når man presser sig selv hårdt?

Mange kender til smagen af blod i munden ved hård fysisk træning. Hvor smagen stammer fra, er svært at fastslå, men den kan muligvis skyldes rifter på slimhinderne, siger ekspert.

Er du sund og rask, er det ikke farligt at opleve blodsmag i munden ved hård fysisk træning. 

Du kan opleve smag af metal, uden at der er blod i munden

En let smag af blod eller metal spreder sig i din mund. Du har presset dig selv til det yderste og står nu og hiver efter vejret. Virker det bekendt? Og er der rent faktisk tale om, at du har blod i munden? Ja og nej, lyder svaret fra professor ved Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet Niels Ørtenblad.

»Vi ved ikke helt præcist, hvad der giver blodsmagen i munden. Det er jo ikke sådan, at man kan se blod med det blotte øje, så der er under alle omstændigheder tale om meget, meget små mængder. Men der skal heller ikke nødvendigvis ret meget til, før man kan fornemme den metalliske smag,« siger han.

Udtørrede slimhinder kan give rifter

Blodsmagen i munden kan muligvis skyldes, at ens slimhinder tørrer ud, når man trækker vejret hurtigt på grund af den fysiske belastning. Derved kan der muligvis opstå nogle bittesmå rifter, siger Niels Ørtenblad. Ved normal vejrtrækning mætter vi luften med vanddamp, så den bliver fugtig, inden den kommer ned i lungerne. Men når vi ventilerer hurtigt og kraftigt, kan denne funktion blive sat ud af kraft. 

»Man har fornemmelsen af, at man får revet halsen eller lungerne op. Det kan godt være, at der hermed faktisk kan komme nogle bittesmå blødninger på slimhinderne, som man måske kan fornemme og smage,« siger han.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Væddeløbsheste får blod i munden

Hos mange væddeløbsheste kan man se, at de får blod i munden under løb. Blødningerne stammer fra kapillærerne i lungerne og opstår på grund det høje blodtryk, der opstår, når de skal præstere. Men der er ikke noget, der tyder på, det er farligt, eller at det nedsætter deres præstation. Det er dog ikke umiddelbart noget, man kan overføre på mennesker.   

Træning i tør luft giver lettere udtørrede slimhinder

Slimhinderne tørrer lettere ud, hvis man træner i tør luft. Mange kender til en ”brændende” fornemmelse, hvis de f.eks. løber en tur i frostgrader, eller hvis man er fysisk aktiv i en sportshal. 

Får utrænede oftere blodsmag i munden?

Både trænede og utrænede kan opleve en metallisk smag i munden, når de presser sig selv hårdt. Men helt utrænede vil nødvendigvis hurtigere få pulsen op med hurtig vejrtrækning og potentielt tørre slimhinder til følge.  

Skal man stoppe, når man fornemmer blodsmag i munden?

Selvom smagen af blod eller metal kan være ubehagelig, er det ikke noget, man skal være nervøs for, hvis man i øvrigt er sund og rask. Blodsmagen er ganske uskadelig, forsikrer Niels Ørtenblad. Man kan altså sagtens fortsætte, hvis man da ellers har kræfterne til det og ikke er alt for udmattet. 

»Der er ikke noget farligt i at presse sig selv, til man er fuldstændigt udmattet. Kroppen har rigeligt med stopmekanismer, så man skal ikke være nervøs, hvis man fornemmer en metallisk smag i munden,« siger han.