Hvorfor kan jeg ikke tåle hvidløg?
Hvordan kan det være, at jeg ikke kan tåle hvidløg, når det nu er så sundt? I cirka 6 ud af 10 tilfælde får jeg et voldsomt migræneanfald af hvidløg. Nogle gange af lugten alene. Jeg ved bare ikke hvornår. Er der noget, jeg kan gøre for at undgå migrænen?
Tina Nielsen
Svar fra Leif Skibsted
Jeg er ikke den rigtige til at svare på, hvordan du undgår migræne, men når det handler om lugten, kan du stege eller koge hvidløgsfeddene hele, før de skæres i stykker eller knuses, så undgår du den kraftige lugt af hvidløg. Hvidløgets karakteristiske lugt skyldes ikke stoffer, der findes i friske hvidløg, men stoffer, der dannes som forsvar, når hvidløg angribes af insekter, eller når vi skærer i det.
Svovlholdige stoffer som alliin findes i plantecellerne som forstadier til de lugtende stoffer. Alliin er i hvidløget adskilt fra enzymet alliinase, der ved kontakt omdanner alliin til allicin, som har den kraftige lugt. Alliin får kontakt med enzymet, når insekter gnaver i hvidløget, eller når vi knuser hvidløget. Stærk varme ødelægger enzymet og forhindrer derfor den kraftige lugt.
Leif Skibsted er professor emeritus ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.