Hvorfor bliver æggekogeren brun?

Hvorfor bliver bunden af en elektrisk æggekoger brun efter kogning af æg?
?

Hvorfor bliver bunden af en elektrisk æggekoger brun efter kogning af æg? Det er lige meget om skallen er hvid eller brun. Æggekogeren er svær at vaske ren.

Anna Nielsen, Klarup

Svar fra Winnie From Thesbøl

Når vand koges, udfælder kalken sig i kogekarret sammen med de andre mineraler, der findes i vandet. Jern og svovl indlejrer sig blandt andet i kalken. Derfor opstår der med tiden en kalkbelægning med brunlig farve i en vandkoger eller elkedel.

Æggekogeren får også med tiden den brune farve, men ikke nok med det. Æggeblommen indeholder svovlholdige proteiner. De svovlholdige proteiner trænger ud igennem æggets skal og binder sig i kalken. Derfor får æggekogeren den brun-gule farve.

Fjern kalkbelægningen med et surt rengøringsmiddel eller eddike, så forsvinder både kalken og den farve, som er bundet til kalken.

Winnie From Thesbøl er mad-, måltids- og husholdningskonsulent og cand. pæd.

Se, hvad vi ellers skriver om: #rengøring og #æg